Komisija traži mišljenje o Gazpromovim rešenjima u pogledu tržišta gasa u centralnoj i istočnoj Evropi

0

Evropska komisija poziva sve zainteresovane strane da upute primedbe na rešenja koje je Gazprom ponudio kako bi otklonio zabrinutost Komisije u pogledu konkurencije na tržištima gasa u centralnoj i istočnoj Evropi. Rešenja koja nudi Gazprom omogućuju prekogranični protok gasa po konkurentnim cenama.

Komesarka nadležna za politiku konkurencije, Margret Vestager, izjavila je: „Smatramo da će Gazpromove obaveze omogućiti slobodan protok gasa u centralnoj i istočnoj Evropi po konkurentnim cenama. One su odgovor na našu zabrinutost u pogledu tržišne konkurencije i predstavljaju dalekosežno rešenje u skladu sa pravilima EU. One će, zapravo, doprineti boljoj integraciji tržišta gasa u regionu. Ovo je značajno za milione Evropljana koji se oslanjaju na gas za zagrevanje domova ili poslovanje. Sada nas zanima mišljenje potrošača i drugih znaiteresovanih strana koja ćemo pažljivo razmotriti pre nego donesemo konačnu odluku.”

Gazprom ima dominantan položaj na tržištima gasa više zemlja centralne i istočne Evrope. Komisija je u aprilu 2015. Gazpromu poslala obaveštenje o utvrđenim činjenicama u kom je izrazila preliminarno mišljenje o kršenju antimonopolskih pravila EU i to sprovođenjem opšte strategije podele tržišta gasa u centralnoj i istočnoj Evropi.

Komisija smatra da Gazpromova rešenja nude odgovor na prethodno izraženu zabrinutost. Ona doprinose boljoj integraciji tržišta gasa u centralnoj i istočnoj Evropi i olakšavaju prekogranični protok gasa po konkurentnim cenama.

Konkretno, Komisija smatra da Gazprom preuzimanjem novih obaveza može otkloniti sve razloge za zabrinutost, budući da se njima obezbeđuje:

  • trajno ukidanje ograničenja za prekograničnu preprodaju gasa i olakšava prekogranični protok gasa na tržištima u centralnoj i srednjoj Evropi;
  • cene gasa u centralnoj i istočnoj Evropi odražavaju konkurentne referentne cene; i
  • Gazprom ne može da iskoristi prednost u pogledu gasne infrastrukture koju je stekao zahvaljujući potrošačima i iskorišćavanjem svog položaja na tržištu gasa.

Komisija sada poziva sve zainteresovane strane da daju svoje mišljenje o ovim obavezama u roku od sedam nedelja od objavljivanja u Službenom glasniku EU. Nakon što u obzir bude uzela sve primedbe, Komisija će zauzeti konačni stav o tome da li su obaveze adekvatan odgovor na zabrinutost Komisije u pogledu tržišne konkurencije.

Ukoliko Komisija zauzme takav stav, može usvojiti odluku koja je pravno obavezujuća za Gazprom (shodno Članu 9 Uredbe 1/2003 EU o borbi protiv monopola). Ako kompanija prekrši te obaveze, Komisija može da izrekne kaznu u iznosu do 10 odsto globalnog prometa kompanije, a da pritom ne mora da dokaže povredu antimonopolskih pravila.

Delotvorna tržišna konkurencija, generalno, ne zavisi samo od sprovođenja pravila EU već i od investicija u diversifikaciju izvora snabdevanja gasom kao i od toga do koje je mere evropsko i nacionalno zakonodavstvo dobro usmereno i da li se propisno sprovodi. Zato je uspostavljanje evropske energetske unije jedan od prioriteta Komisije.

Podeli

Comments are closed.