Borba protiv nezakonitog govora mržnje na internetu – Kodeks EU garantuje brzu reakciju

0

Četvrta evaluacija Kodeksa postupanja EU je pokazala da ova inicijativa Komisije donosi dobre rezultate. Informatičke kompanije sada u roku od 24 sata provere 89 odsto označenog sadržaja, a uklone 72 odsto sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje. To je značajno više nego 2016. kada je Kodeks tek uveden i kad su ti postoci iznosili samo 40, odnosno 28 odsto. Preduzeća, međutim, sada treba da unaprede povratne informacije za korisnike.

Potpredsednik Evropske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip, izjavio je: „Današnja evaluacija je pokazala da saradnja između preduzeća i civilnog društva donosi rezultate. Preduzeća sada u roku od 24 sata provere 89 odsto označenog sadržaja i odmah reaguju kako bi ga, ukoliko ima potrebe, uklonila. Te brojke su se u poređenju s 2016. više nego udvostručile. Još je važnije što Kodeks funkcioniše jer poštuje slobodu izražavanja. Na internetu se jednim klikom razmenjuju mišljenja i pronalaze informacije. Niko ne bi trebalo da se oseća nebezbedno niti ugroženo zbog toga što nezakonit govor mržnje nije uklonjen.

Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, zaštitu potrošača i rodnu ravnopravnost, izjavila je: Nezakoniti govor mržnje na internetu nije samo krivično delo, nego i pretnja slobodi govora i demokratskom angažmanu. Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu sam pokrenula u maju 2016. jer je po tom pitanju trebalo hitno učiniti nešto. Dve i po godine kasnije pronašli smo pravi pristup i uspostavili evropski standard za rešavanje tog ozbiljnog problema, ne čineći pritom nikakvu štetu slobodi govora.”

Za više informacija pogledajte saopštenje za medije i brošuru sa pitanjima i odgovorima. U ovom informativnom listu ćete naći pregled ključnih zaključaka četvrtog kruga praćenja Kodeksa, dok se u ovom nalazi kratak pregled dositgnuća Kodeksa od njegovog pokretanja do danas.

Podeli

Comments are closed.