Brnabić: EU je građanima Srbije odala priznanje za napredak

0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila se, nakon usvajanja Strategije EU za Zapadni Balkan, državama članicama EU koje su, kako je rekla, sversrdno podržavale Srbiju na evropskom putu.

“Tek sad imamo vremenski okvir, mislim da treba da budemo srećni i ponosni jer je EU svim građanima i državi Srbiji odala priznanje za napredak na evropskom putu. Ali najviše želim da naglasim da nam ovo daje šansu, nije garancija da ćemo 2025. postati članica”, rekla je Ana Brnabić.

Ona je poručila članovima Vlade Srbije da je sad još veća odgovornost da se ukazana šansa iskoristi i da se “ambicozan, ali ostvariv plan” realizuje.

“U narednom periodu treba svaki dan da se trudimo i pokažemu u svakom segmentu društva da smo zaslužili da postanemo član, koji će moći da doprinese EU i da je ojača”, rekla je ona.

Brnabić ukazuje da dokument sugeriše veće prisustvo EU i navodi šest inicicjativa za jačanje saradnje u ključnim oblastima: vladavina prava, bezbednost i migracije, socijalno ekonosmki razvoj, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

“Važna poruka je da se priznaju individualni rezultati u postizanju kriterijuma. Prepoznati smo kao lider. Od sad su ključni i brzina i kvalitet, ali za Srbiju kvalitet reformi ostaje prioritet – nećemo tražiti prečice na evropskom putu, već nas zanima suština reformi i da se implementiraju na pravi način”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla je da je Srbija pokazala koliko je posvećena regionalnoj stabilnosti, kako na Zapadnom Balkanu, tako i šire.

“Znamo koje su naše obaveze i na kojima dodatno posvećeno moramo da radimo. Nastavićemo brže i efikasnije da ispunjavamo kriterijume za bolje sutra svih nas”, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Ana Brnabić kaže da bi bilo najlakše ostaviti zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji budućim generacijama, ali da Beograd želi da reši to pitanje. Ona je poručila da je sporazum o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom nešto što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo kroz unutrašnji dijalog, bez obzira na evropske integracije.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da u Strategiji EU ne postoji vremenska odrednica za potpisivanje takvog sporazuma sa Prištinom.

“Sadržina tog sporazuma se unapred tumači kao priznanje nezavisnosti Kosova. Srbija neće priznati Kosovo, a sadržina sporazuma treba da proizadje iz dijaloga Beograda i Prištine”, kazala je ministarka navodeći da Beograd po tom pitanje želi održivo rešenje.

Fabrici: Pre prijema u članstvo EU Srbija ne sme imati nijedan problem nerešen

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na zajednilčkoj konferenciji za novinare rekao kaže da je Srbija prepoznata kao zemlja predvodnica, što je, po njemu dodatna motivacija za sve što treba uraditi na putu ka Evropskoj uniji i dodaje da sa ulogom lidera dolazi i odgovornost  jer “uloga lidera predstavlja i dodatnu odgovornost – da za sobom vuče i ostale”.

“Nastavićemo da radimo na tome, čestitam Vladi Srbije na razumevanju strategije, za EU, razgovor na temu proširenja je priča i o našoj budućnosti, moramo da radimo zajedno, to je zajednička budućnost za sve nas. Strategija je činjenica, mi smo svakodnevno sve više povezani, a strategija predstavlja jednu zajedničku, jasnu i konkretnu budućnost, mi idemo ruku pod ruku i želimo da naš glas bude jasan. Želimo da se rukujemo i da zajednički radimo na budućnosti”, rekao je Fabrici.

On je naveo da Evropska komisija radi svoj deo posla kako bi proširenje vratila u žižu i dodaje da mu je drago što je pokrenuto niz inicijativa kako bi taj proces bio kvalitetniji i brži.

“Datum 2025. znači da moramo ambiciozno da pristupimo ciljevima, kvalitet i brina su važni ciljevi. Postoji okvir za pregovore, neka poglavlja su otvorena, normalizacija odnosa s Prištinom je važna tema, prepoznaćete jasnu poruku u Strategiji da ništa ne treba ostaviti nerešeno pre ulaska u EU. Svakog dana Srbija i EU rade zajedno kako bi se ispunili ciljevi”, poručuje Fabrici.

Fabrici je  rekao da je poruka EU Srbiji jednostavna – ako želi da bude članica i da sprovede započete reforme, potrebno je da, pored ostalog, uspostavi vladavinu prava, nezavisno sudstvo i slobodu medija.

“Efikasna i sadržajna normalizacija odnosa sa Prištinom je jedna od glavnih tema”, poručio je on i ukazao da pre prijema u članstvo EU Srbija ne sme imati nijedan problem nerešen.

Podeli

Comments are closed.