Brnabić i Krecu: Regionalna saradnja i politika pomirenja neophodni uslovi za članstvo u EU

0

Drugog dana posete Srbiji evropska komesarka za regionalnu politiku Korina Krecu razgovarala je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrakom za evrropske integracije Jadrankom Joksimović.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je komesarki Korini Krecu na ličnoj podršci politici proširenja i pomoći Srbiji u naporima da ispuni neophodne uslove za članstvo u Evropskoj uniji.

Brnabić je rekla da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji najznačajniji spoljnopolitički prioritet Srbije, a da jačanje regionalne saradnje Zapadnog Balkana i nastavak politike pomirenja značajno doprinose ovom cilju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Takođe, naglasila je da privredni rast i ekonomski razvoj Srbije i regiona nisu mogući bez očuvanja regionalne stabilnosti i unapređenja dobrosusedskih odnosa.

Kao posebno važno istakla je značaj implementacije Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, s obzirom da će to značajno doprineti daljoj saradnji.

FoNet

Razgovarajući o saradnji u regionu, zaključeno je da je Srbija već aktivan učesnik u nizu regionalnih inicijativa, kao što je Berlinski proces i Zapadnobalkanska šestorka, koje omogućavaju široke okvire delovanja i brži napredak u jačanju saradnje u regionu, ali i sa Evropskom unijom.

Navedeno je da su u oviru Berlinskog procesa dogovoreni važni infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja puta Niš–Priština– Tirana i gasna konekcija sa Bugarskom.

Brnabić je saopštila da će Vlada Srbije i u ovoj godini nastaviti da sprovodi fiskalnu disciplinu, koja daje dobre rezultate, rad na digitalizaciji i reformi obrazovanja, koju smatra preduslovom dugoročnog napretka države i modernizacije društva.

Korina Krecu istakla je da je Srbija važan partner u saradnji u oblasti Dunavske i Jadransko-jonske makro-regionalne strategije, ocenjujući učešće u ovim strategijama kao izuzetno dobru priliku za pripremu i otvaranje novih poglavlja, naročito onih koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijerke.

Joksimović: Bespovratna pomoć od 1,5 milijardi evra značajna podrška Srbiji

Mnistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović zahvalila je komesarki Krecu na spremnosti da pomogne Srbiji u procesu uspostavljanja sistema za korišćenje razvojnih fondova EU.

U tom smislu, posebno je istaknut značaj saradnje u oblastima prekogranične saradnje i makro-regionalnih strategija, Dunavske i Jadransko-jonske, kao i u pogledu Poglavlja 22, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke Joksimović.

Tokom susreta, Joksimović je ukazala na važnost finansijske podrške EU, u finasijskoj perspektivi od 2014. do 2020. Ona iznosi oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

Posebno je istaknut značaj prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, od ove godine počinje program prekogranične saradnje i sa Makedonijom.

Joksimović i Krecu su saglasne da prekogranična saradnja doprinosti izuzetnoj vidljivosti razvojne pomoæi EU čiji su projekti najprepoznatljiviji na lokalnom nivou.

Srbija je država kandidat za članstvo u EU koja na najuspešniji način koristi predpristupne fondove, čime se, smatra Krecu, jača kapacitet za budući kohezionu politiku i značajno veća sredstva koja će prijemom u EU biti na raspolaganju Srbiji.

Krecu je čestitala Srbiji na veoma aktivnom pristupu u pogledu Dunavske i Jadransko-jonske makro regionalne strategije i pohvalila kvalitet prekograniène saradnje sa svim susednim državama.

Ona je upoznala Joksimović sa aktivnostima koje se preduzimaju u pogledu pripreme novog finansijskog okvira posle 2020. godine u EU, ukazavši na značaj Regionalne politike EU i njen uticaj na regionalni i lokalni razvoj, navodi se u saopštenju.

Podeli

Comments are closed.