Danijelson sastancima sa državnim vrhom završio posetu Srbiji

0

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson sastao se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa poslanicima iz skupštinskog odbora za evropske i spoljne poslove.

Danijelson je istakao da Srbija ima vrlo dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, ali su neophodne dalje reforme i smanjenje sive ekonomije. Posebno je istaknuta potreba da se poboljša vladavina prava i funkcionisanje demokratskih institucija, saopšteno je iz Predsedništva.

Unija je uputila jasne poruke Prištini o neophodnosti povlačenja odluke o taksama i za Srbiju je od ključnog značaja nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. Vučić kaže da je Srbija opredeljena za stabilan Balkan.

“Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, te se regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta”, istakao je predsednik Srbije.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova, Danijelson je rekao da je trenutni sastav institucija EU veoma otvoren ka regionu i pozvao zemlje u procesu priključenja da iskoriste postojeći momenat.

Dačić tvrdi da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije i nada se da će u narednom period proširenje ostati visoko na dnevnom redu u Briselu.

Dačić i Danijelson složili su se da je neophodno zajednički unaprediti napore na povećanju vidljivosti EU, koja je najveći trgovinski partner Srbije sa gotovo dve trećine udela u ukupnoj trgovinskoj razmeni, i najveći donator, stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sastancima sa predstavnicima državnog vrha, Danijelson završava trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje je govorio na Kopaonik biznis forumu i učestvovao u ceremoniji dodeljivanja sertifikata vlasnicima malih i mikro preduzeća u okviru EU PRO projekta, koja je održana u Kraljevu.

Podeli

Comments are closed.