Delegacija EU organizovala posetu diplomata iz zemalja članica EU Subotici i Baču

0

Grupa zamenika Šefova misija zemalja članica EU je tokom dvodnevne posete Subotici i Baču razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava i obišla više projekata koji se finansiraju sredstvima EU.

Sa preko 80 miliona evra, Evropska unija je najveći donator pomoći Republici Srbiji u procesu upravljanja migracija, tako da je poseta Zdravstvenom centru, Centru za socijalni rad, Prihvatom centru za migrante i subotičkoj Sinagogi kao i tvrđavi i franjevačkom samostanu u Baču bila prilika da se vide konkretni rezultate pomoći.

Delegaciju diplomata je predvodila zamenica šefa Misije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, a poseta Subotici je počela sastankom sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom.

Fonet

Norčič Štamcar je izjavila novinarima da je sa Labanom razgovarano o projektima koje je EU finansirala u Subotici, pre svega ekološkim aktivnostima, poput uređenja i čišćenja kanala, ali i izgradnje regionalne deponije.

Poseta je nastavljena obilaskom Doma zdravlja u Subotici, kome je EU donirala sanitetska vozila, a zamenici ambasadora zemalja članica obišli su i Centar za socijalni rad, Prihvatni centar za migrante i Sinagogu.

Norčič Štamcar je istakla da je poseta Subotici dobra prilika da se diplomate na licu mesta uvere kako se troši novac poreskih obveznika iz zemalja članica EU.

Fonet

Drugog dana posete diplomate sui male priliku da obiđu tvrđavu u Baču iz 14, veka i franjevački samostan iz 12. veka za koje je, kako je objasnila Mateja Norčič Štamcar Evropska unija izdvojila tri miliona evra.

Delegacija zamenika ambasadora zemalja članica EU je razgovarala sa predsednikom opštine Borislavom Antonićem o korišćenju fondova EU i prekograničnoj saradnji.

“Drago mi je da sam od predsednika opštine čula planove o prekograničnoj saradnji sa opštinama u Hrvatskoj”, rekla je Norčič Štamcar.

Zamenica ambasadora Bugarske Iva Kruleva je napomenula da njena zemlja predsedava EU i da akcenat stavlja na povezivanje i saradnju.

“Obnova kulturnog nasledja je važna i za razvoj turizma”, podvukla je Kruleva posle obilaska srednjovekovne tvrdjave u Baču.

Opština Bač je ovogodišnji dobitnik nagrade Evropa nostra za zaštitu kulturne baštine.

Podeli

Comments are closed.