Delegacija poslanika Evropskog parlamenta na visokom nivou u poseti Srbiji i Kosovu*

0

Delegacija u sastavu sedam poslanika Evropskog parlamenta će boraviti u poseti Beogradu i Prištini gde će od 27. februara do 2. marta razmatrati političku situaciju i odnose EU sa Srbijom i Kosovom.

Sedam poslanika Evropskog parlamenta, na čelu sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove i izvestioca  za Srbiju Dejvidom Mekalisterom (EPP, Nemačka), sastaće se u Beogradu sa političkim vrhom, poslanicima Narodne skupštine, te predstavnicima opozicije i civilnog društva. Poslanici će proceniti političku situaciju i razmotriti odnose sa EU, uključujući međusobno postignute dogovore o reformama i dijalog koji se uz posredovanje EU vodi između Beograda i Prištine.

Evropski parlament je 29. novembra usvojio dve rezolucije o Srbiji i Kosovu, kojima su poslanici pozdravili kontinuirani angažman Srbije na putu intgracija u EU, zatraživši pritom od vlasti ubrzaju reforme u oblasti vladavine prava, intenziviraju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da nastave sa reformom državne uprave. Kada je u pitanju Kosovo, poslanici su pozdravili usvojena akta, ali su izrazili zabrinutost zbog nedostatka međustranačkog konsenzusa i dugotrajne političke polarizacije, koja se i dalje negativno odražava na put ka održivim reformama, poput rasprostranjene korupcije, otklanjanja elemenata zarobljene države i prekomernog političkog uticaja te problema koji se tiču sprovođenja propisanog postupka. Poslanici su u obema rezolucijama podržali dijalog kome EU posreduje kao okviru za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Poslanici su tokom debate o mogućim promenama teritorija između Srbije i Kosova istakli da uspostavljanje etnički homogenih država ne bi trebalo da bude cilj u regionu kao i da svaki budući sporazum može biti prihvatljiv samo ukoliko je međusobno dogovoren i u obzir uzima opštu stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Očekuje se da tokom posete budu adresirane neke od tema koje su istaknute u rezolucijama Evropskog parlamenta usvojenim u novembru 2018. kao i najnoviji događaji u regionu.

Mekalister je u uoči posete izjavio: „Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta će naredne nedelje uputiti dve delegacije na Zapadni Balkan i to će po svoj prilici biti poslednje misije ovog Odbora u aktuelnom sazivu. Zapadni Balkan je jedan od prioriteta spoljne politike EU. Moramo da podržimo Srbiju i Kosovo u izgradnji snažnih demokratskih institucija koje podupiru vladavinu prava i otvaraju prostor za procvat civilnog društva. Iznad svega, moramo postići dobrosusedske odnose između svih zemalja u regionu, nadovezujući se na nedavni uspeh u Severnoj Makedoniji. Poklanjamo veliku pažnju dešavanjima u Srbiji i na Kosovu kao i težnjama njihovih građana, zbog čega se u ovom odlučujućem periodu sastajemo sa političkim liderima i civilnim društvom.”

Osim Mekalistera, delegaciju Evropskog parlamenta čini još šest poslanika:

Elmar Brok (EPP/Nemačka), Nina Gil (SD/Ujedinjeno Kraljevstvo), Arne Lic (SD/Nemačka), Rišard Šarnecki (ECR/Poljska), izvestilac za Kosovo Igor Šoltes (Zeleni/EFA/Slovenija) i Jaromir Količek (GUE/Češka)

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.