Demokratska kultura u školama

0

Reakcija na nasilje i diskriminaciju mora biti brza i odlučna, čime se šalje jasna poruka da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da neće biti tolerisano, rečeno je na otvaranju konferencije o demokratskoj kulturi u školama, koju su organizovali Savet Evrope (SE) i Delegacija EU u Srbiji.

“Promocija tolerancije i borba protiv svake vrste diskriminacije moraju biti prioriteti, posebno u oblasti obrazovanja, jer je to osnova za podizanje odgovornih građana jedne zemlje”, rekao je Nikolas Bizel iz Delegacije EU u na otvaranju konferencije na kojoj se govorilo o projektu “Podsticanje demokratske kulture u školama”

Ovaj dvogodišnji projekat u Srbiji sprovodi Odeljenje za obrazovanje Saveta Evrope u Beogradu sa Ministarastvom prosvete, kao deo programa EU i SE “Horizontal fasiliti” za zapadni Balkan i Tursku.

Prema rečima Bizela, ciljevi projekta su podizanje kvaliteta obrazovanja kroz uspostavljanje demokratske kulture u obrazovnom sistemu Srbije.

FoNet

Programska menadžerka Odeljenja za obrazovanje SE Vesna Atanasova kazala je da nije dovoljno da deca steknu znanje, već je mnogo važnije da steknu sposobnosti da kad počnu karijeru ne poseduju samo znanje, već da imaju i sposobnosti, a naročito za demokratsku kulturu.

“Jednog dana kad porastu i postanu uspešni, nije dovoljno da budu dobri menadžeri, biznismeni ili političari, već je važno da imaju vrednosti i sposobnosti empatije, tolerancije, razumevanja i integriteta”, dodala je Atanasova.

“U školama u Srbiji nemamo predmet demokratska kultura, ali ona može da se prožme kroz svaki predmet i svaka takva inicijativa i projekat su nam dragoceni jer obogaćuju ne samo svakodnevni rad nastavnika, već i kvalitet u deci koji ostaje i kad izađu iz škole”, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček.

Cilj projekta je da se podstiče demokratska kultura u obrazovanju u Srbiji primenom antidiskriminatorskih pristupa, podizanje sveti nastavnicima, nenastavnom osoblju, učenicima i lokalnoj zajednici o inkluziji, diskriminaciji i nasilju u školama.

Podeli

Comments are closed.