Deset godina od početka krize: povratak oporavku zahvaljujući odlučnoj akciji Evropske unije

0

Globalna finansijska kriza otpočela je pre deset godina i dovela do najveće recesije u Evropskoj uniji u njenoj šezdesetogodišnjoj istoriji. Kriza nije izbila u Evropi, ali su EU institucije i zemlje članice morale odlučno da reaguju da bi sprečile njen udar i ispravile nedostatke početne postavke Ekonomske i monetarne unije. Odlučna akcija se isplatila: danas, već petu godinu zaredom, privreda Evropske unije beleži rast. Nedavni razvoj privrede ohrabrujw, ali preostaje još toliko toga što treba učiniti da bi se prevazišlo nasleđe godina krize. Evropska komisija je u potpunosti angažovana da ispuni zacrtani plan o poslovima, rastu i socijalnoj pravdi.

Potpredsednik Valdis Dombrovskis, zadužen za evro i socijalni dijalog, rekao je: “Zahvaljujući odlučnim politikama i odgovoru na krizu, privreda EU se sada čvrsto oporavlja i Ekonomska i monetarna unija je jača nego do sada. Potrebno je da nastavimo da jačamo na osnovu ovog napretka, kompletiramo finansijsku uniju, reformišemo naše privrede da bismo podstakli međusobno približavanje, inkluzivnost i prilagodljivost i očuvamo održive javne finansije. Čineći to, treba da nastavimo uravnoteženi pristup u kome smanjenje i podela rizika idu ruku pod ruku, a jedinstvo pojedinačnog tržišta ostaje očuvano.”

Komesar Pjer Moskovici, zadužen za ekonomska pitanja, poreze i carine, izjavio je: “Deset godina po izbijanju globalne krize, oporavak evropske privrede je ojačao i proširio se. Moramo da iskoristimo ovaj pozitivan impuls da bismo završili reformu naše Ekonomske i monetarne unije. Ne ispravljaju se sve zaostavštine iz prošlosti automatski. Videli smo kako se razvijaju veće društvene i ekonomske razlike u i među državama članicama. Ključno je da naš put unapred doprinosi stvarnom i održivom približavanju naših privreda.” 

Podeli

Comments are closed.