Devenport u Topoli na predstavljanju EU projekata

0

Učestvovanje lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija i reformi je od velikog značaja, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport u Topoli prilikom predstavljanja tri projekta koja finansira Evropska unija sa više stotina hiljada evra, a koji bi trebalo bitno da poboljšaju život stanovnika ove opštine.

Evropska unija već godinama finansira programe za opštine kako bi ih osnažila i podstakla da budu aktivne i da evropske integracije dovedu na najoptimalniji nivo, a to je što bliže gradjanima, rekao je Devenport.

“Mi očekujemo od opština da zajedno sa centralnim vlastima sprovode reforme koje će poboljšati život njihovih gradjana, kao što su efikasna lokalna samouprava u kojoj je gradjanin u centru, unapredjenje sistema socijalne zaštite, radnih odnosa i društvenog dijaloga,” rekao je on.

Devenport je ocenio da je Topola “odličan primer aktivne opštine i može da bude sjajan primer drugim opštinama u Srbiji”.

“Vaši projekti koje ste danas predstavili, a koji se finansiraju iz naših programa EU EXCHANGE i programa ‘Za bolji život’ za pomoć izbeglim i raseljenim licima, su posebno bitni zato što se bave temama važnim za socijalni i ekonomski razvoj vaše zajednice”, rekao je ambasador Devenport.

Topola će kroz grant EU vredan 56,000 evra pomoći najugroženijim izbeglim i raseljenim porodicama da poboljšaju svoje stambene uslove i da razviju svoj posao. Projekat je deo sveobuhvatnog programa Evropske unije od 14 miliona evra namenjenih rešavanju pitanja izbeglih i interno raseljenih lica i zatvaranju kolektivnih centara u Srbiji.

Jedan od projekata koji je predstavljen tokom posete ambasadora Devenporta je i program namenjen unapređenju pružanja socijalnih usluga starijim osobama i njihovim domaćinstvima u kome Topola učestvuje zajedno sa Aranđelovcem i Smederevskom Palankom. Projekat, u kome EU učestvuje sa gotovo 123,000 evra, trebalo bi da omogući nevladinom sektoru da aktivno učestvuje u pružanju usluga kao i da osposobi i akredituje geronto domaćice u skladu sa standardima.

Uz finansijsku pomoć EU od 162,000 evra, Topola će, u projektu čiji je nosilac grad Kragujevac a u kome učestvuju i opštine Knić, Batočina i Rekovac, popisati i registrovati svoju imovinu i unaprediti kapacitete za upravljanje imovinom kao neophodnim resursom za lokalno ekonomski razvoj.

Dva projekta Evropska unija finansira u okviru Exchange 4 programa koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, dok program pomoći prinudnim migrantima Topola sprovodi samostalno uz finansijsku pomoć EU.

“Naša saradnja datira mnogo godina unazad i, uključujući i tekuće projekte, EU je do sada uložila više od pola miliona evra u saradnju sa Topolom”, rekao je Devenport i podsetio da je “pre desetak godina Topola dobila prvi grant od Evropske unije kojim je pomogla zapošljavanje osoba sa hendikepom”.

Sa učenicima škole “Kralj Petar I” Devenport je razgovarao o prednostima koje mladima donosi proces evrointegracija. Škola je kroz EU VET program dobila IT opremu – 18 radnih stanica, server, 2 laptop računara, štampače i projektor, dok su nastavnici prošli obuku za primenu modernizovanih nastavnih planova i programa.

Više informacija o EU Exchange 4 programu: Brosura_o_programu_EUExchange4.pdf

Podeli

Comments are closed.