DIATOMIC: ЕУ мрежа хабова за дигитализацију инвестира милион и по евра у иновације у домену микроелектронике

0

Мрежа хабова за дигиталну иновацију— DIATOMIC отворила је позив за доделу 1.5 милиона евра као подршку решењима са високим комерцијалним потенцијалом у домену напредне микроелектронике и „паметних“ интегрисаних система, а овај пројекат подржала је Европска унија кроз програм за истраживање и иновације Хоризонт 2020.

Позив је намењен малим конзорцијумима – стартапима, малим и средњим предузећима, као и технолошко-истраживачким организацијама, састављеним од 2 до 3 партнера из ЕУ земаља или земаља придружених Х2020 програму, међу којима је и Србија. Износ за који тимови могу да аплицирају варира између 70 и 200 хиљада евра, а носиоци апликација су мала и средња предузећа. Важно је да делују у једној од три кључне области—здравство, пољопривредно-прехрамбени сектор и индустријска производња.

Они који конкуришу треба да понуде иновативна технолошка решења заснована на електронским компонентама и „паметним“ интегрисаним системима, а у склопу саме апликације потребно је пружити и кратак увид у бизнис план.

„У питању су решења, како хардверска, тако и софтверска, која могу да одговоре на савремене изазове, а све захваљујући дигиталној компоненти. Међу тим изазовима истичу се смањење штетног утицаја на животну средину у пољопривредној производњи, затим у погледу персонализоване медицине која омогућава пружање терапије прилагођене тачно одређеној групи пацијената, те аутоматизације индустријске производње и 3д штампе“, објашњава Маја Жикић из Иносенса, фирме која је један од партнера на DIATOMIC пројекту.

DIATOMIC је мрежа хабова која је осмишљена по one-stop-shop принципу, а све у циљу бржег развоја решења заснованих на електронским компонентама, сензорима, паметним технологијама и системима. У склопу самог програма потребе малих и средњих предузећа—од финализирања прототипа производа, преко тестирања интегрисаних решења, па до комерцијализације, остварују се кроз интензивну сарадњу са истраживачко развојним центрима. DIATOMIC такве центре окупља у склопу својих хабова за дигиталну иновацију, а сви потребни програмски, просторни, стручни капацитети ових центара доступни су на DIATOMIC платформи (www.diatomic.eu/DiatomicPortal) . Поред техничке и финансијке подршке, DIATOMIC обезбеђује и консултантску подршку „1 на 1“ у вези са одрживим растом и приступом даљим инвестицијама.

Рок за пријаву истиче 15. јуна 2018. тачно у подне, док се почетак програма очекује у октобру. Поред овог, до краја године очекује се још један позивни циклус, а детаљније информације о критеријумима и начину аплицирања налазе се на страници www.diatomic.eu

Подели

Comments are closed.