Direktorka Kancelarije za evrointegracije Ksenija Milenković: Priprema za otvaranje poglavlja

0

Direktorka Kancelarije za evrointegracije Ksenija Milenković izjavila je da je proces skrininga pregovaračkih poglavlja uspešno završen i očekuje da će tokom ove godine biti otvorena prva poglavlja, uz ocenu da će najteže biti otvoriti poglavlja u oblasti ekologije i poljoprivrede.

Gostujući u Dnevniku RTS, MIlenković je podsetila da je u sredu završen skrining u procesu evrointegracija, odnosno analitički pregled usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim.

“Sledi priprema za otvaranje poglavlja, priprema naših pregovaračkih pozicija za pojedina poglavlja, što je suština naše stragegije. Mi ćemo time svoju pregovaračku poziciju, ne samo predstaviti EU, nego ćemo pokazati u kojim rokovima želimo da usklađujemo oblasti”, ukazala je Milenković, a prenosi FoNet.

Direktorka Kancelarije za evrointegracije smatra da će u oblasti zaštite životne sredine i poljoprivrede biti najviše posla i da ih je najteže uskladiti sa evropskim standardima.

“Na osnovu skriniga možemo da damo procenu da smo dobri u statistici, javnim nabavkama, nauci, kulturi i obrazovanju”, rekla je Milenković.

Ona očekuje da će tokom ove godine biti otvorena prva poglavlja i dodaje da je najdalje odmakao posao za poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i ljudskih prava.

“U toku je izrada treće verzije akcionih planova i želimo da to budu poslednje verzije”, navodi direktorka Kancelarije za evrointegracije.

Kada je reč o poglavlju 35, koji se odnosi na pregovore sa Prištinom, Milenković ističe da je Srbija posvećena nastavku dijaloga i primeni svih elemenata za koje su postignuti dogovori.

Podeli

Comments are closed.