Dodatnih šest miliona evra podrške za upravljanje migracijama u BiH

0

Evropska komisija je danas usvojila posebnu meru vrednu šest miliona evra kako bi podržala Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migracijskim tokovima.

Sredstvima EU će biti unapređeni kapaciteti Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu; obezbeđen smeštaj i osnovne usluge za izbeglice, azilante i migrante; i osnaženi kapacitete za kontrolu i nadzor granica, čime će se podržati prevencija i borba protiv trgovine ljudima.

Ova sredstva se nadovezuju na iznos od 1,5 miliona evra koliko je već stavljeno na raspolaganje BiH u junu kako bi zemlja odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbeglica i migranata.

Pored humanitarne pomoći, Evropska komisija je od 2007. pružila Bosni i Hercegovini pomoć u oblasti migracija i upravljanja granicama u iznosu od 24,6 miliona evra.

Osim toga, Bosna i Hercegovina je od januara 2016. godine korisnica regionalnog programa „Podrška zaštitno-osetljivom upravljanju migracijama” vrednog osam miliona evra.

Podeli

Comments are closed.