Dodeljene EFFE etikete festivalima za 2017- 2018 godinu

0

Evropska asocijacija festivala, nosilac projekta Evropa za festivale, festivali za Evropu, objavila je spisak dobitnika EFFE etiketa za 2017 – 2018. godinu. Nakon detaljne evaluacije koja je bila poverena nacionalnim ekspertima i evropskom žiriju čija je odluka bila konačna, 46 festivala iz regiona Zapadnog Balkana postalo je deo velike evropske mreže festivala i nosilac EFFE etikete za kvalitet.

Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor ArtLink-a, partner Evropske asocijacije festival u ovom projektu  saopštila je da je međunarodni žiri, sa punim ubeđenjem, pružio raznovrsnim festivalima priliku da postanu deo nove festivalske zajednice i u njoj napreduju.

Impresioniran posvećenošću festivala evropskom festivalskom pokretu, žiri EFFE etiketom za 2017-2018. godinu nije samo odao priznanje najizuzetnijim festivalima Evrope, već je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore.

Međunarodni žiri Evropske asocijacije festivala obrazložio je kojim kriterijumima se vodio u dodeli EFFE etikete za 2017-2018. godinu: “Upravo neopipljivi deo vrednosti umetnosti za Evropu leži u njenoj etičkoj velikodušnosti, a to je ono zašta se zalaže EFFE etiketa. Ove godine žiri je tumačio porodicu EFFE festivala sa inkluzivne tačke gledišta, prihvatajući njenu raznovrsnost od komercijalnih i turističkih, do umetničkih festivala, preko prepoznatljivih međunarodnih festivala, do amaterskih blaga, vodeći se predanošću festivala humanom i inkluzivnom društvu. Prepoznajući činjenicu da će EFFE etiketi biti potrebno dalje usredsređivanje, žiri je uveren u zajedničke ciljeve EFFE: da prigrli i udahne Evropu kao ideju zajedništva i uzajamnog razumevanja i odgovornosti prema svetu.”

Nakon otvorenog poziva da se prijave za EFFE etiketu, na stotine festivala prijavilo se i ispunilo kriterijumime za dobijanje etikete.

Primaoci Etikete nude širok spektar žanrova i aktivnosti za svoju publiku.

Primaoci EFFE Etikete iz Srbije su:

 1. ArtLink Festival mladih talenata
 2. Belgrade Design Week
 3. Guitar Art Festival
 4. Cinema City Festival
 5. Electe Subotica
 6. Festival evropskog filma Palić
 7. Fеstivаl Belgrade Saxpirience
 8. Dani orgulja
 9. Green Fest
 10. Međunarodni festival harfe
 11. Međunarodni pozorišni festival “SLAVIJA”
 12. Radost Evrope
 13. Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS
 14. Nušićijada Festival
 15. Operosa Festival
 16. Međunarodni Festival pozorišta za decu Subotica
 17. Summer3p Palic Music Festival
 18. Internacionalni Jazz festival Kragujevac
 19. Festival “Krokodil”
 20. Festival poezije “Trgni se! Pozija!”
 21. Pozorišni maraton Sombor
 22. Zmajeve dečje igre
 23. Nova festival
 24. Festival kamernih horova Kragujevac
 25. Gitarijada Zaječar
 26. Međunarodni folklorni festival ORFEO
 27. Festival “Biserna grana”
 28. Festival “BABY EXIT”
 29. Belgrade Irish Festival
 30. FESTar Dancing Days
Podeli

Comments are closed.