Džek Smit imenovan za novog tužioca Specijalizovanog tužilaštva Kosova*

0

Džek Smit je danas imenovan za novog specijalizovanog tužioca (glavnog tužioca) Specijalizovanog tužilaštva Kosova*.

Džek Smit iz Sjedinjenih Država je stekao veliko iskustvo kao viši tužilac baveći se svim aspektima krivičnih istraga i gonjenja. Zahvaljujući stručnom i upravljačkom iskustvu, Smit će moći da vodi istrage koje su u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštva kao i krivične postupke koje proističu iz istraga.

Smit će na mestu glavnog specijalizovanog tužioca zameniti Dejvida Švendimana koji je sa te dužnosti otišao 31. marta 2018. Smitovo imenovanje je znak kontinuirane podrške Evropske unije i trećih zemalja radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Za imenovanje glavnog tužioca je nadležna Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu* (EULEX).

Specijalizovano tužilaštvo je oformljeno u septembru 2016. kako bi istražilo navode sadržane u takozvanom Martijevom izveštaju koji je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope predstavljen u januaru 2011.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.