Ekonomija dobra, ima još posla

0

Kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija Eduard Kukan izjavio je da Srbija ekonomski dobro napreduje, ali da je potrebno učiniti još kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i po pitanju slobode medija.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je bilo razloga da pohvale Srbiju, jer zemlja ekonomski dobro napreduje, primetan je rast bruto domaćeg proizvoda, a ambasadori zemalja Evropske unije su rekli da je poslovno okruženje dobro.

Kukan je kazao da EU ceni ono što Srbija čini po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da je potrebno učiniti još na tom polju, kao i kada je reč o slobodi medija.

Istakao je da je pohvalno što Vlada Srbije radi na novoj medijskoj strategiji, ali smatra da svi ti procesi traju dugo i da je neophodno primeniti, a ne samo donositi dobre zakone.

“Mnogo je toga što treba uraditi u budućnosti, ali Srbija je na dobrom putu”, rekao je Kukan i dodao da EU hvali Srbiju za ono što zaslužuje, ali da će ukazivati na nedostatke, kako bi se do 2025. godine postigli ciljevi i Srbija bila spremna za pridruživanje Uniji.

On je dodao da EU Srbiju vidi kao pozitivnog i konstruktivnog igrača na zapadnom Balkanu.

Upitan o poglavljima 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU, koja se odnose na  vladavinu prava, Kukan je rekao da je ranije bilo pritužbi kompanija koje rade u Srbiji, ali da je ove godine na sastanku sa ambasadorima zemalja EU čuo da se poslovno okruženje popravlja.

On je dodao da su ta dva poglavlja najzahtevnija, jer pretpostavljaju stvaranje pravosuđa bez ikakvih političkih uticaja, za šta je, prema njegovim rečima, potrebno vreme.

“Veoma je zahtevan zadatak, ali sudstvo mora da bude potpuno nezavisno. Nije dovoljno samo doneti zakone, već ih treba i primeniti. Potrebno je ponovo uspostaviti poverenje ljudi u sistem”, rekao je Kukan.

Kopredsedavajući Odboru Vladimir Orlić rekao je da je Odbor razmatrao aktuelne teme, među kojima su i stanje i “profesionalizam u medijima”, kao i regionalna saradnja.

On je kazao da su se delegacije Srbije i EU saglasile da će u prvoj narednoj prilici evropske države moći da se izjasne o sedam poglavlja koje je Srbija potpuno pripremila i pozvali su ih da odobre njihovo otvaranje.

“Ključne reči ovog sastanka mogle bi da budu – ostvaren je napredak Srbije i njene evropske perspektive”, rekao je Orlić.

Podeli

Comments are closed.