EU donirala 20 vozila mobilnim timovima za unapređenje života Roma u Srbiji

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je predstavnicima 20 lokalnih samouprava ključeve vozila namenjenih mobilnim timovima zaduženim za unapređenje života Roma u Srbiji, donaciju Evropske unije u okviru projekta namenjenog inkluziji Roma.

Devenport je, na ceremoniji održanoj ispred Palate Srbija, rekao da donacija 20 automobila “Dačija daster”, vredna 200,000 evra, predstavlja “mali ali vidljiv” rezultat zajedničkih napora Evropske komisije i Srbije na poboljšanju kvaliteta života pripadnika romske zajednice.

“Svesni smo disbalansa između raspoloživih resursa i onoga što treba uraditi na integraciji Roma. Mobilni timovi predstavljaju savršen primer efikasnog korišćenja ograničenih resursa u procesu inkluzije pripadnika te zajednice”, kazao je Devenport.

image

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave koje učestvuju u projektu integracije Roma, angažovane se i na unapređivanju zapošljavanja, obrazovanja i uslova stanovanja pripadnika romske zajednice.

Devenport je rekao da EU želi da postigne da se svi državni organi što više uključe u borbu protiv diskriminacije, “da kažnjavaju negativna dela, a nagrađuju pozitivna”.

“Potrebna je jača koordinacija na nacionalnom nivou kako bi sredstva koja se ulažu u integraciju Roma, imala trajne efekte. U ceo projekat, koji mora imati nadzorne mehanizme od poverenja, treba uključiti i civilni sektor dok državni organi moraju raditi na suzbijanju svih oblika diskriminacije različitih manjinskih grupa”, kazao je Devenport.

Mobilni timovi u 20 opština za godinu dana su uspeli da se 509 romske dece upišu u predškolske ustanove i da za dosta Roma koji su bili bez dokumenata bude pokrenuta procedura upisa u matične knjige.

Projekat “Ovde smo zajedno – evropska podrška za inkluziju Roma” vredan 4,8 miliona evra, koji finansira EU i sprovodi misija OEBS-a u Srbiji, podržava sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma.

Vozila su dobile opštine Bela Palanka, Bojnik, Bujanovac, Valjevo, Vranje, Žitorađa, Palilula, Zvezdara, Knjaževac, Kovin, Koceljeva, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Novi Sad, Odžaci, Pančevo, Prokuplje, Smederevo i Sombor.

Podeli

Comments are closed.