EU Exchange програм – успешна прича која траје

0

Програм Exchange започео је 2004. године са циљем да општине у Србији упознају и примене праксу локалних самоуправа у земљама ЕУ. Уз финансијску подршку ЕУ од око 30 милиона евра, пројекте спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО).

Прве три фазе програма трајале су од 2004. до 2013. и њихова укупна вредност износила је око 22 милиона евра. Реализовано је 116 пројеката који су унапредили ефикасност и капацитете локалних самоуправа.

Четрвта фаза Exchange програма трајала је од 2013. до 2015. у укупном износу од 5,8 милиона евра. EU Exchange 4 програм је пројектне активности усмерио на јачање јединица локалне самоуправе у општинском планирању, финансијама и пружању услуга.

Специфични циљеви били су подељени у три компоненте. Прва – општинско планирање и SLAP IS подршка односила се на спровођење релевантних националних приоритета локалних самоуправе кроз повезивање секторских стратегија и акционих планова и развој специфичних општинских инфраструктурних пројеката.

Waste is not garbage, project in Užice municipality

Waste is not garbage, project in Užice municipality

Компонента два – подршка општинским финансијама је усмерена на фискалну децентрализацију кроз олакшавање примене нових финансијских прописа у области програмског буџетирања, пореских администрација и алтернативних извора финансирања док је трећа – EU Exchange 4 грант шема подршка спровођењу приоритетних националних политика у областима економског развоја, социјалних услуга и заштите животне средине на локалном нивоу, кроз пројекте у оквиру грант шеме

Програмом је подржано укупно 85 градова и општина, од чега 69 управо у оквиру грант шеме. Само у овој компоненти подржана су 32 градска и општинска пројекта у областима управљања отпадом, управљања имовином, пољопривредно пословне сарадње и социјалне заштите.

eue4-logo-en

“Локална самоуправа је у неком смислу камен темељац и државне управе и имплементације свих најбитнијих реформи и стандарда“ изјавио је поводом овог програма шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе објаснила је да је овај пројекат усмерен ка унапређивању локланих самоуправа у стратешком планирању. “Локалне самоуправе морају више напора у будућности да уложе не само на управљање својим ресурсима него и европским ресурсима које тренутно не користимо ни приближно у мери у којој би могли. Очекујемо да у будућности две трећине свих средстава која долазе из Европе трошимо на локалу.”

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је навео да су добијена средства „употребљена за општинско планирање, општинске финансије и реализацију одговарајућих пројеката“. Током четири, до сада реализоване, фазе пројекта је према речима Станичића подигнут углед локалних самоуправа и доведен на „ниво са којим можемо да будемо задовољни ми у Србији а, мислим, и наше колеге из ЕУ“.

У документарном филму који следи приказани су неки од постигнутих резултата – у Крушевцу је направљен и реализован план заштите животне средине, у Шапцу је новим системом финансирања изграђен градску базен, а у Нишу пописана јавна имовина. У општини Бач је кроз задругарство унапређена производња јагода, Ужице је кроз програм „отпад није смеће“ од дрвног отпада и био масе успело да створи алтернативне изворе енергије а у Сјеници су старачка, самачка и социјално угрожена домаћинства добила помоћ домаћинства стручних герантодомаћица.

Докумeнта, брошурe и вишe информациjа о ЕУ Ексцхангe програму можeтe пронац́и овдe

Подели

Comments are closed.