EU i Japan postigli načelni dogovor o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu

0

EU i Japan su danas postigli načelni dogovor o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu, najznačajnijem bilateralnom sporazumu koji je EU ikada sklopila

U svom obraćanju nakon 24. samita između EU i Japana koji je održan danas u Briselu, predsednik Junker je poručio: „Zajedno smo poslali snažnu poruku svetu da se zalažemo za otvorenu i fer trgovinu. Što se nas tiče, nema protekcije kad je protekcionizam u pitanju. Samo zajedničkom saradnjom ćemo uspeti da postavimo globalne standarde. To je poruka koju će EU i Japan preneti sutra na samitu G20.“

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju sa samita, lideri EU i Japana su danas postigli i načelni dogovor o Sporazumu o strateškom partnerstvu koji će, po stupanju na snagu, biti okvir za sve dublju stratešku saradnju. Sporazum o ekonomskom partnerstvu između EU i Japana će otvoriti nove prilike za evropska preduzeća i radna mesta u velikom broju sektora.

Sporazum o ekonomskom partnerstvu između EU i Japana je prvi sporazum u kom je poštovanje obaveza prema klimatskom sporazumu iz Pariza eksplicitno navedeno, u okviru poglavlja posvećenom održivom razvoju.

Sporazum postavlja visoke standarde u oblasti rada, bezbednosti, zaštite životne sredine i potrošača. Lideri EU i Japana su takođe prepoznali nove mogućnosti za olakšanu razmenu podataka, između ostalog tako što će obe strane istovremeno nastojati da osiguraju odgovarajući nivo zaštite.

Podeli

Comments are closed.