EU i Ministarstvo prosvete za bolje i dostupnije predškolsko vaspitanje u Srbiji

0

Finansijskom podrškom od 3,75 miliona evra u okviru projekta IMPRES, EU je značajno doprinela socijalnoj inkuziji dece koja ranije nisu bila u mogućnosti da idu u vrtić, izgrađeno je sedam montažnih obdaništa, dodeljeno 10 vozila za prevoz dece od kuće do vrtića i nazad, a vaspitačima i ostalim zaposlenima u predškolskim ustanovama omogućena je dodatna edukacija kroz desetine seminara i radionica, rekao je Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na završnoj konferenciji projekta, održanoj u petak, 25. aprila u Beogradu.

Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji (IMPRES) zajednički je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Evropske unije koja je za njegovu realizaciju izdvojila 3,75 miliona evra iz Pretpristupnih fondova (IPA) namenjenih Srbiji.

Opšti cilj projekta bio je da doprinese socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva unapređivanjem usluga u oblasti predškolskog vaspitanja i širenjem dostupnosti za svu decu, posebno onu iz osetljivih grupa.

Svrha projekta bila je unapređivanje uslova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece, posebno iz osetljivih grupa, putem unapređivanja kvaliteta ponude predškolskih programa i proširenja prostornih kapaciteta predškolskih ustanova.

“Postavili smo prave temelje za napredak. Ne samo temelje za ovih sedam novih vrtića koje smo izgradili, nego i za sveobuhvatnu modernizaciju predškolskog sistema u skladu sa najboljim evropskim i globalnim praksama”, rekao je Devenport.

“Sve u svemu pružili smo bolje uslove za razvoj i učenje za oko 1.700 mališana uzrasta od 3 do 5,5 godina širom Srbije. Vaspitačima smo pružili novo znanje, metode i sisteme da unaprede svoj rad. Ali ono što je takodje važno je da smo pružili podršku i roditeljima, jer pouzdano znam da su neke tate ali najviše mame sada mnogo rasterećenije i da se mogu posvetiti sebi ili naći posao, što pre nisu mogle,” dodao je.

U aktivnosti projekta uključeno je 15 pilot opština i gradova: Požarevac-Kostolac, Petrovac na Mlavi, Aranđelovac, Leskovac, Kruševac, Ražanj, Surdulica, Gadžin Han, Bela Palanka, Užice, Tutin, Ruma, Beočin, Šabac i Mali Zvornik.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta koji je trajao od februara 2011. do aprila 2014. godine.

“Evropska unija će nastaviti da bude vaš glavni partner u modernizovanju obrazovnog sistema, kao što smo to do sada činili. Da podsetim da je od 2000. do danas Evropska unija uložila više od 62 miliona bespovratnih sredstava u reformu obrazovanja u Srbiji,” rekao je Devenport.

Više informacija o IMPRES projektu možete da vidite na www.impres.rs.

Podeli

Comments are closed.