EU i Švajcarska ulažu u rekonstrukciju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u surduličkom selu Suvojnica

0

U selu Suvojnica u opštini Surdulica počelo je izvođenje radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Vuk Karadžić“ čime će se stvoriti adekvatni uslovi za učenje đaka ove četvorogodišnje škole, dece predškolskog uzrasta i rad nastavnog osoblja. Na školi će biti zamenjen deo krova, stolarija, podovi i pločice, sanitarni čvorovi, elektroinstalacije i fasada.

Za ovaj projekat Evropska unija i Vlada Švajcarske su opredelile 100.000 evra, preko razvojnog programa Evropski PROGRES,  a opština Surdulica 11.400 evra.

Školi će biti pružena podrška da primeni osnovne principe dobrog upravljanja i unapredi transparentnost i učešće u donošenju odluka. Tako će meštani i roditelji dobiti mogućnost da izraze svoje mišljenje o korišćenju i upravljanju objektima Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Predškolske ustanove „Naša radost“, koja se nalazi u sastavu škole, za nastavne i vannastavne aktivnosti.

„Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a deca iz Suvojnice će nakon završetka renoviranja škole imati sve uslove za obrazovanje“, rekao je Novica Tončev, predsednik Skupštine Opštine Surdulica.

Kako je predviđeno radovi bi trebalo da budu završeni u roku od četiri meseca, a izvođač radova je OZZ „POBEDA” iz Surdulice koji je izabran na tenderu koji je raspisala opština Surdulica.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Podeli

Comments are closed.