EU obeležava ukidanje rominga, Komisija pomno prati primenu pravila

0

Danas je istorijski dan. Visoki računi Evropljana za roming danas postaju deo istorije. „Ukidanje rominga je jedno od najvećih i najkonkretnijih dostignuća EU”, poručili su u zajedničkom saopštenju predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i premijer Malte Džozef Muskat.

To pokazuje da je cilj „Evropske unije spajanje ljudi i olakšavanje života. Operateri su imali dve godine da se pripreme za ukidanje rominga, a mi smo uvereni da će nove mogućnosti iskoristiti u korist svojih potrošača”, poručili su u zajedničkom saopštenju.

Rad ne prestaje ovde. Komisija će nastaviti da pomno prati primenu novih pravila kako bi se postarala da Evropljani u potpunosti iskoriste njihove prednosti, a da u isto vreme evropsko tržište ostane konkurentno. Pregled novih pravila o romingu je dostupan na veb sajtu posvećenom romingu.

Detalji o tome kako će od danas funkcionisati roming u praksi su dostupni na svim zvaničnim jezicima EU u formi najčešće postavljanih pitanja, opšteg informatora, i detaljnog informatora. Ukidanje rominga u EU je jedan od prioriteta programa Digitalne skupštine – dvodnevne konferencije koje se trenutno održava na Malti u organizaciji malteškog predsedništva i Komisije.

Četiri tematske sednice će biti fokusirane na ključne prioritete u oblasti digitalizacije: ekonomija podataka, nove digitalne mogućnosti, sajber bezbednost i internet stvari te digitalna transformacija. Istovremeno će biti održano nekoliko brifinga na temu politika EU, uključujući ePrivatnost, WiFi4EU, Internet sledeće generacije, Interoperabilnost, Međunarodna povezanost, srednjoročnu reviziju jedinstvenog digitalnog tržišta, evropski fond za širokopojasnu infrastrukturu i ekonomija podataka. Skupština se okončava diskusijom mladih koji će izneti svoje ideje o digitalnoj ekonomiji i društvu, a u razgovoru će učestvovati pobednici video konkursa Digitalna sutrašnjica.

Podeli

Comments are closed.