EU pojednostavljuje procedure za vize za kratki boravak

0

Pregovarači Evropskog parlamenta i Evropskog saveta su se u utorak neformalno dogovorili o novom kodeksu EU za vize, kojim se uspostavljaju procedure i uslovi za izdavanje viza stanovnicima više od 100 zemalja, a koje nisu za putovanja u EU na kratke vremenske intervale (do 90 dana u periodu od 180 dana).

Osnovni cilj ove reforme jeste olakšavanje zakonskog putovanja radi turizma, trgovine i posla, a istovremeno i sprečavanje nezakonitih migracija i jačanje unutrašnje bezbednosti. Procedure za putnike će biti jednostavnije i postojaće direktna veza između vizne i migracijske politike.

Zahtevi za vizu će se podnositi između šest meseci (umesto sadašnja tri meseca) i 15 dana pre putovanja, osim za one koji putuju brodom kojima će biti dozvoljeno da zahtev podnesu devet meseci unapred.

Opšta taksa za izdavanje vize će se povećati sa 60 na 80 evra – sa mogućim popustima za osobe mlađe od 18 godina i decu mlađu od 6 godina; studenti i istraživači neće morati da plaćaju taksu. Novi preduslov za kupovinu putnog zdravstvenog osiguranja će biti procenjen od strane Evropske komisije 15 meseci nakon uvođenja, uzimajući u obzir realne zdravstvene troškove koje su napravili putnici sa vizom. Države članice će morati da rade sa spoljnim servisnim provajderima kako bi upravljali zahtevima za vizu u zemljama koje nisu članice EU, u kojima ili nisu prisutne ili nisu predstavljene, a postojaće i dodatne kancelarije za poznate umetnike i sportiste koji su na turneji u EU, a i vize koje važe za više ulazaka za one koji često putuju.

Neke odredbe, poput onih za taksu za izdavanje vize, vreme koje je potrebno da se odobri ili odbije zahtev i rok važenja viza za više ulazaka mogu biti izmenjene u zavisnosti od toga da li određena država koja nije članica EU pokaže  “dovoljan“, ili pak  “nedovoljan“ nivo saradnje prilikom ponovnog primanja ilegalnih migranata, nakon opsežne i objektivne procene koju će Evropska komisija izvršavati svake godine.

Neformalni dogovr treba da bude izglasan na Komitetu za društvene slobode. Takođe će morati da bude potvrđen na plenarnoj sednici pre nego što ga Savet ministara formalno usvoji. Promene će biti primenljive šest meseci nakon što tekst bude objavljen u Službenom glasniku EU.

Trenutno, putnici iz 102 zemlje i dva entiteta moraju da imaju vizu kako bi ušli u EU. Broj zahteva za vizu se povećao za 50% u poslednjih nekoliko godina, sa 10,2 miliona 2009. na 15,2 u 2016.

Podeli

Comments are closed.