EU pruža podršku osnaživanju žena u Srbiji

0

Na skupu povodom Međunardonog dana žena, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je očekivanje da će novi zakon o rodnoj ravnopravnosti biti usvojen do kraja godine i dodala da je njeno lično mišljenje da on mora doći po redovnoj proceduri u parlament.

Gojković je, govoreći na konferenciji “Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije”, ocenila da se seoska područja u Srbiji suočavaju sa mnogim izazovima – siromaštvom, nedovoljnom razvijenošću, nedostatkom adekvatne putne infrastrukture, kao i pristupa zdravstvenim uslugama, ali i sa problemom migracija i pražnjenjem seoskih sredina.

U takvim uslovima posebno je težak položaj žena, a mnoga istraživanja pokazuju da se žene na selu suočavaju sa nezaposlenošću, da su često preopterećene poslovima u domaćinstvu, da nemaju sve potrebne mogućnosti za adekvatnu brigu o svom zdravlju, kao i da najmanje imaju vremena za sebe.

FoNet

Još jedna važna tema koja pogađa sve žene u Srbiji je nasilje u porodici, naglasila je Gojković.

“Donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i njegovim doslednim sprovođenjem verujem da možemo da ohrabrimo sve žene da nasilje prijave i da imaju poverenje da će institucije da ih zaštite”, rekla je Gojković.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izneo je neke od podataka međunarodnih organizacija, pre svega Ujedinjenih nacija, po kojima žene proizvode polovinu svetske hrane, negde i do 80 odsto, a sedam od 10 osoba koje gladuju su ženskog pola.

Žene poseduju manje od 50 odsto zemlje i dva odsto imovine, obavljaju dve trećine poslova, a 10 odsto imaju prihoda, naveo je ambasador EU.

Fabrici je rekao da EU snažno podržava napore Vlade Srbije da se ojača položaj žena u ruralnim sredinama, navodeći kao primer da je početkom ove godine EU pokrenula projekat IPARD vredan 145 miliona evra.

Od sedam mera predviđenih tim projektom, dve se tiču osnaživanja ženskog preduzetništva u seoskim područjima, rekao je Fabrici.

Fabrici je rekao da EU podržava usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Šefica regionalne kancelarije UN Žene Sabina Frejzer naglasila je da problemi žena u Srbiji i ovom regionu nisu samo njihovi, već je vrlo slično i u severnoj Americi i Evropi.

Žene su manje plaćene od muškaraca za iste poslove, nisu plaćene za posao koji obavljaju kod kuće, rekla je Frejzer i naglasila da su u Italiji žene tri puta manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarce.

FoNet

Ministarka bez portfelja Slavica Ðukić Dejanović podsetila je na projekte koje je njen sektor za demografiju i populacionu politiku finansirao u 15 opština u Srbiji i podatke koje su se ticali žena u tim seoskim sredinama.

Prema njenim rečima, 10 odsto njih ima osnovnu školu, 17 odsto upravlja gazdinstvom, polovina je starija od 65 godina, a dve trećine su udovice.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Ðorđević naglasio je da se radi na zakonu o rodnoj ravnopravnosti kako bi uskoro bio u parlamentu.

Podeli

Comments are closed.