EU traži opoziv odluke Kosova* o taksama

0

Evropska unija pozvala je Kosovo da opozove odluku o povećanju uvoznih taksi na robu iz Srbije i BiH, a tu meru prištinskih vlasti portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, Maja Kocijančič ocenila je kao kršenje obaveza koje su preuzeli kosovski zvaničnici.

“Mere kosovske vlade jasno predstavljaju kršenje obaveza koje je Kosovo preuzelo. Evropska unija očekuje opoziv te mere”, rekla je Kocijančič na redovnom brifingu u EU.

Ona je podsetila na obaveze koje Kosovo ima kao članica ekonomskog sporazuma CEFTA, i naglasila da je Kosovo trenutno predsedavajuće u tom regionalnom sporazumu.

Vlada Kosova povećala je takse za 10 posto za uvoz svih proizvoda poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, osim svetskih robnih marki koje se proizviode na teritorijama BiH i Srbije.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.