Evropska komisija pozdravila dogovor o okviru za procenu inostranih ulaganja

0

Evropski parlament, Savet i Komisija postigli su politički dogovor o okviru za procenu direktnih stranih ulaganja.

Dogovoreni paket će osigurati da EU i njene države članice budu opremljene za zaštitu suštinskih interesa i istovremeno očuvaju jedan od najotvorenijih režima ulaganja na svetu.

Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, izjavio je: “Evropa uvek mora da brani svoje strateške interese i to je upravo ono u čemu će nam ovaj novi okvir pomoći. Na ovo mislim kada kažem da nismo naivni kad je reč o slobodnoj trgovini.”

Komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrem, izjavila je: “Ovo je važna prekretnica u procesu koji smo započeli pre samo godinu dana kako bismo zaštitili ključnu tehnologiju i infrastrukturu u Evropi. U svetu koji je sve više međusobno povezan i zavisan, trebaju nam sredstva da bismo zaštitili zajedničku bezbednost, a da Evropa istovremeno bude otvorena za poslovanje. Računam na Evropski parlament i države članice da što pre odobre mehanizme za proveru ulaganja koji su danas dogovoreni.”

Novi evropski okvir za procenu direktnih stranih ulaganja stvara mehanizam za saradnju pomoću kog će zemlje članice i Komisija moći da razmenjuju informacije i

raspravljaju o konkretnim izazovima; Komisiji omogućuje da daje mišljenje o slučajevima koji se tiču nekoliko zemalja članica ili o projektu koji je od interesa za celu EU; podstiče razmenu iskustava, primera najboljih praksi i informacija koje se tiču trendova ulaganja. Novi okvir neće uticati na postojeće mehanizme revizije ulaganja pojedinačnih zemalja članica. Kozakonodavci sada treba daju zeleno svetlo kako bi ovaj predlog stupio na snagu.

Podeli

Comments are closed.