Evropska unija pomaže srpsko-albansku đačku zadrugu u Bujanovcu

0

Zapitajte se šta bi srednjoškolci mogli da urade da se poboljšaju odnosi srpske i albanske omladine. Mislim da bi trebalo što više da iskoristite ovu sjajnu priliku koju imate, da se što više družite. Da li bi došlo do kontakta da nije bilo ovog projekta? Čini mi se da vam projekat daje nove šanse i velike mogućnosti, koje treba da iskorostite. Treba da koristite svaku priliku kako bi učinili nešto pozitivno. Vi ste ti koji mogu zaista nešto da promene u ovim krajevima. Verovatno je pre vas bilo mnogo teže. Vi treba da stvarate nešto bolje, nešto što će gurati zajednicu napred u novu budućnost. Mogu samo da vas sve ohrabrim u svim tim naporima. Želim vam zaista veliku uspeh – odgovorio je, prilikom nedavne posete Bujanovcu, šef delagacije Evropske Unije u Srbiji Majkl Davenport na pitanje učenika srednjih škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“, koja bi bila sugestija ambasadora, šta bi srednjoškolci mogli da urade na poboljšanju odnosa srpske i albanske omladine. Intervju s ambasadorim objavljen je u četvrtom broju zajedničkog đačkog srpsko-albanskog časopisa YOUT UNION, koji izlazi u okviru projekta „ Đačka zadruga kao sredstvo prevazilaženja interetničke distance između mladih Srba i Albanaca u Bujanovcu“.

bujanovac-2Projekat „ Đačka zadruga kao sredstvo prevazilaženja interetničke distance izmežu mladih Srba i Albanaca u Bujanovcu“ su finansirali Evropska unija, vlade Švajcarske i Srbije preko programa Evropski Progres. Projekat je prepoznat kao vid saradnje škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“, koji bi imao održivost u vannastavnim aktivnostima, gde mladi, uz znanje koje ponesu iz škole, mogu da se bave zanatima, proizvodnjom, korisnim stvarima koje će im biti od koristi u daljem školovanju i životu.

U okviru projekta rade suvenirnica i mini štamparija, u kojoj učenici samostalno štampaju svoj časopis, koji izlazi paralelno na srpskom i albanskom jeziku. Pored dvojezičkog časopisa u štampariji mogu da se štampaju i vizitkarte, pozivnice, brošure, flajere…

Svesrdna pomoć i podrška projektu stigla je, osim od Delegacije Evropske unije u Srbiji i lokalne samouprave Bujanovac, od novosadskog Centra za regionalizam na čelu sa Aleksandrom Popovim i bujanovačkog Civilnog resurs centra koji vodi Lidija Stojković.

Za sada se u suvenirnici proizvodi nakit – starinski medaljoni, prstenje i minđuše, ukrasi sa motivima Bujanovca, torbice za kupovinu sa štampanim lokalizmima, običajima i gastronomskim menijem „a la Bujanovac“. Zahvaljujući gospodinu Majklu Davenportu i predsedniku opštine Bujanovac gospodinu Nagipu Arifiju, dobijen je prostor za zadrugu u Domu kulture. Prilikom posete Bujanovcu delegacija EU posetila je zadrugu, čiji su proizvodi bili izloženi, a prve suvenire iz zadruge kupio je ambasador Davenport i gospodin Grin Tindal iz EU PROGRESA.

U novim prostorijama u Domu kulture osim kutka za suvenirnicu i mini štampariju, predviđa se još mnogo aktivnosti od proizvodnje cveća i lekovitog bilja do igraonica za decu.

Ova zadruga je jedinstvena u Srbiji, stvorili su je zajednički učenici dve škole, sa srpskim i albanskim nastavnim jezikom, uz podršku direktora i profesora, a interesovanja za bujanovačka iskustva ima i u drugim multietnički sredinama.

bujanovac-3

Veličina ovog poduhvata, po rečima urednice časopisa YOUTH UNION Branislave Opranović, ogleda se u želji mladih da učestvju u razbijanju mraka i predrasuda, a pre svega u hrabrosti da se sve to jasno, glasno i javno kaže i pokaže sopstvenim delima. U sredini kao što je Bujanovac, nakon zlih vremena i dela, kojih odrasli treba da se stide, mladi Albanci, Srbi i Romi uspevaju da pokidaju kočnice, koje su ih sputavale u učenju, stvaranju prijateljstava, druženju i ljubavi. Bujanovački primer daje nadu da se zli dani neće više nikada dogoditi, zahvaljujući odlučnosti mladih da se razumeju, čak i onda kada ne razumeju ni jezik, ni običaje svojih komšija.

Podeli

Comments are closed.