Evropska unija završila pripreme za mogući Brexit bez dogovora

0

Evropska komisija završila je pripreme za mogući Brexit bez dogovora, jer je sve verovatnije da će Velika Britanija 12. aprila napustiti Evropsku uniju bez sporazuma o daljoj saradnji, stoji u današnjem saopštenju Komisije. Ovakva odluka sledi zaključke Evropskog saveta od prošle sedmice koje pozivaju na nastavak rada na pripremljenosti i nepredviđenim okolnostima.

Istovremeno, Komisija nastavlja da podržava nacionalne administracije u njihovim vlastitim pripremama i poziva sve građane EU i poslovne subjekte da nastave da se informišu o posledicama mogućeg scenarija „bez dogovora“ i da budu spremni za takav ishod.

Na zahtev britanske premijerke Tereze Mej da se odloži primena člana 50, Evropski savet se u četvrtak 21. marta saglasio da produži rok za izlazak Velike Britanije do 22. maja 2019. godine, pod uslovom da je Donji dom Parlamenta odobri Sporazum o povlačenju do najkasnije 29. marta 2019. godine. Ako do tada Sporazum ne bude odobren, Evropski savet je pristao na produženje do 12. aprila 2019. U tom scenariju, od Ujedinjenog Kraljevstva bi se očekivalo da navede planove za naredni period pre tog datuma.

U scenariju „bez dogovora“, Velika Britanija će postati treća zemlja bez ikakvih tranzicijskih aranžmana. Svi primarni i sekundarni zakoni EU prestaju da važe u Velikoj Britaniji od tog trenutka. Neće biti prelaznog perioda, kao što je bilo predviđeno Sporazumom o povlačenju. Takav ishod će očigledno izazvati značajne posledice za građane i preduzeća.

Komisija je do sada predstavila 19 zakonodavnih predloga. 17 predloga je usvojeno ili dogovoreno od strane Evropskog parlamenta i Saveta. Trenutno se čeka formalno usvajanje ostalih dokumenata.

Kao što je naglašeno u Komisijinim porukama o pripremljenosti za Brexit, mere EU za nepredviđene situacije neće – i ne mogu – ublažiti ukupni negativan uticaj scenarija “bez dogovora”, niti na bilo koji način nadoknaditi punu korist od članstva u EU ili povoljnije uslove u prelaznom periodu, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju.

Svi predlozi su po svojoj prirodi privremeni, ograničeni po obimu i usvojiće se jednostrano od strane EU. EU je održala – i nastaviće da održava – potpuno ujedinjenu poziciju tokom svojih priprema, i tokom mogućeg perioda „bez dogovora“ ma koliko on trajao.

Podeli

Comments are closed.