Evropske snage solidarnosti: Komisija otvara novi konkurs za projekte

0

Evropska komisija poziva sve zainteresovane da dostave ideje za projekte koji će biti realizovani u okviru Evropskih snaga solidarnosti.

Iz budžeta EU je izdvojeno ukupno 44 miliona evra za odabrane projekte, koji će biti otvoreni za mlade iz cele Evrope i šire.

Ovo je prvi u nizu poziva za dostavljanje predloga projekata zahvaljujući kojima će do kraja 2020. najmanje 100.000 mladih učestvovati u Evropskim snagama solidarnosti.

Komesar za budžet i ljudske resurse, Ginter Etinger, izjavio je: „Ovaj poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Evropskih snaga solidarnosti pokazuje da smo posvećeni otvaranju prilika za učešće mladih u aktivnostima solidarnosti. Evropske snage solidarnosti, koje se finansiraju iz budžeta EU, jesu najbolji okvir koji mladima omoguje da uče i kanališu svoju energiju zarad ostvarivanja opšteg dobra.

Tibor Navračič, komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, dodaje: „Solidarnost je jedna od ključnih vrednosti Evropske unije. Mladi širom EU neprestano pokazuju spremnost da pomognu onima u nevolji. Kreiranjem posebnog okvira i obezbeđivanjem sredstava za period 2018-2020, želimo da stvorimo više prilika za učešće mladih, između ostalog tako što ćemo im omogućit da oforme volonterske timove i predstave svoje ideje za projekte solidarnosti.”

Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marijan Tisen, kaže: „Evropske snage solidarnosti pomažu profesionalni razvoj mladih i njihovu integraciju u tržište rada. S obzirom na njihovu izraženu evropsku dimenziju, učešće u aktivnostima Snaga solidarnosti je odlična prilika za razvoj međuljudskih veština i sticanje novih znanja, zahvaljujući čemu mladi obogaćuju i sebe i društvo.

Više informacija je dostupno u saopštenju za medije i odgovorima na često postavljana pitanja. Informativni list sa najnovijim podacima je dostupan ovde.

Podeli

Comments are closed.