Evropski parlamentarci raspravljaju o napretku Srbije u evrointegracijama

0

Tokom rasprave u Evropskom parlamentu o izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji pozdravljen je napredak u ekonomiji, ali je izražena zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija. Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je da se nada da će u decembru biti otvorena bar tri poglavlja u pregovorima i pozvao Prištinu da odustane od odluke o povećanju taksi.

“Napredak u poglavljima 23 i 24 je ključan za napredak ka EU. Nezavisnost pravosuđa mora da bude potvrđena u praksi, a velika prepreka za ceo Balkan je borba protiv korupcije”, rekao je Mekalister.

U delu izveštaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, parlamentarci su pozdravili napore Beograda i istakli da “svaki dogovor o tom pitanju može biti prihvatljiv jedino ako se o njemu dogovore obe strane”. Saglasni su o tome da Priština mora da odustane od taksi.

“Povećavanje taksi na 100 odsto krši CEFTA ugovor i SSP Kosova sa EU. Pozivam Vladu u Prištini da odmah povuče tu odluku”, rekao je Mekalister.

“Obe strane moraju da nastave dijalog. Nema alternative. Niko ne može u EU ako ne reši bilateralne probleme. Za Srbiju znači da mora da dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, pre nego što uđe u Uniju”, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Evropski parlamentarci istakli su zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija.

Podeli

Comments are closed.