Fabrici: Proširenje je ponovo u fokusu EU

0

U intervjuu za nedeljnik NIN ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je u junu moguće otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije i EU. „Vaša Vlada je priložila brojne dokumente kao dokaz spremnosti za otvaranje još pet poglavlja. Potrebno je da svih 28 zemalja članica EU postigne jednoglasnu saglasnost“, objasnio je Fabrici.

Govoreći o ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji Fabrici je podsetio da on obuhvata  period od oktobra 2016. do februara 2018. Analizom političkih i ekonomskih kriterijuma navodi se da je „napredak postignut u skoro svim sektorima – u nekima, poput ekonomije, i više nego u drugim. Drugo, ukazuje na pitanja u kojima progres tek treba da se učini, ali – najvažnije – ohrabruje Srbiju da učini dodatne neophodne reforme u određenim oblastima. Neke od tih oblasti su pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i sloboda izražavanja“, rekao je ambasador Fabrici.

Povodom ocena iz Izveštaja da nema napretka po pitanjima slobode izražavanja Fabrici je kazao da je „suštinsko pitanje bolje sredine za izražavanje medija. Tu je pitanje veće transparentnosti vlaništva, zatim i važnost načina na koji se novac raspoređuje u medijima i brojna druga pitanja u vezi sa kojima moramo biti objektivni koliko god je moguće da bi se stvorio ambijent u kome je svakome omogućeno da javno izrazi svoje mišljenje.

Na pitanje koje se odnosi na stavove dela javnosti da je jedino što zanima EU normalizacija odnosa sa Kosovom, Fabrici je odgovorio: „Ne mislim da Uniju zanima samo to. Naprotiv. U izveštaju se izražava zabrinutost za pravosudni sistem. Kaže se da još uvek postoji mnogo prostora za politički uticaj na sudstvo“ objasnio je ambasador i dodao da je na tragu prethodnog Izveštaja, potrebno menjati Ustav. On je istakao da se Izveštaj bavi pitanjima korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, slobode medija, pranja novca.. „Građani Srbije mogu biti sigurni da EU insistira na koracima koji od Srbije čine zemlju sa više demokratije, više kokurentne ekonomije, zemlju u kojoj se ljudska prava poštuju u potpunosti. Dodao bih i to da su svi dosadašnji grantovi, čija je vrednos samo u proteklih šest godina iznosila 1,5 milijardu evra, namenjeni narodu Srbije. Paradoksalno osećaju o kome me pitate, Kosovu su u ovom Izveštaju EK posvećene nepune dve strane“.

Ambasador EU je ocenio da je „unutrašnji dijalog o Kosovu koji je pokrenuo predsednik je dobra inicijativa koja, kako je rečeno, služi i tome da se Kosovo u srpskom društvu „demitologizuje“. Očigedno je reč o plodotvornoj debati, ali budući da je to unutrašnji dijalog nije na nama da se mešamo i komentarišemo njegov tok“.

Na pitanje šta mu je Maja Gojković odgovorila kada joj je izneo zamerke na rad Narodne skupštine Fabrici je rekao da je preneo da jednu od poruka iz Izveštaja „da Skupština ne ispunjava u potpunosti svoju funkciju vršenja nadzora nad izvršnom vlašću“ kao i da se „preporučuje revnosnije izveštavanje skupštine o radu ministara, potom razmatranje periodičnih izveštaja nezavisnih tela. Osim toga, u prethodnom izveštaju je primećen preveliki broj zakona koji su iz Vlade stizali u skupštinu za usvajanje po hitnoj proceduri i sad je taj broj pozitivno smanjen, ali je idalje prevelik. Tek ćemo videti kako će se parlament ophoditi prema tim preporukama“.

Povodom polemika koje su otvorene unutar EU šta bi trebalo da se dogodi prvo – proširenje ili unutrašnja reforma Fabrici ocenjuje da „ne postoji kontradikcija, nego je reč o paralelnim procesima“. On je podsetio da Strategija za Zapadni Balkan usvojena u februaru pruža verodostvojnu perspektivu proširenju; prošle nedelje Komisija je usvojila paket preporuka da se otvore pregovori sa Albanijom i BJR Makedonijom. „To su veoma snažni signali da je EU odlučna o svom pravcu. Proširenje je ponovo u fokusu EU“, rekao je ambasador Fabrici u intervjuu za nedeljnik NIN.

Podeli

Comments are closed.