Fabrici: Srbija je pouzdan partner EU

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarao je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i istakao da je Srbija dobrodošao partner EU i u regionu i van njega i da se raduje nastavku bliske saradnje, saopšteno je nakon sastabka iz Vlade Srbije. Premijerka Brnabić je istakla da će nova Vlada nastaviti aktivno da radi na tome da Srbiju što brže približi evropskoj zajednici.

Fabrici je izvestio Brnabić da će nastaviti da pruža podršku političkim i ekonomskim reformama i radu na ubrzanju evropskog puta Srbije.

Brnabić je čestitala ambasadoru stupanje na dužnost i istakla da će nastaviti da doprinosi regionalnoj saradnji i stabilnosti, negovanju evropskih vrednosti i daljem ekonomskom oporavku zemlje, kako bi Srbija u budućnosti bila ravnopravan član EU.

I tema susreta ambasadora Fabricija sa ministarka za evropske integracije Jadrankom Joksimović bili su odnosi i dalja saradnja Srbije i EU, proces evropskih integracija, reforame i situacije u regionu.

FoNet

Joksimović je rekla da će Srbija i dalje biti pouzdan i konstruktivan partner i da je članstvo u EU strateški interes zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka je napomenula da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupnih pregovora otvorila deset poglavlja, da je od toga dva privremeno zatvorila i da očekuje da će do kraja godine biti otvoreno još nekoliko poglavlja, pre svega o pravu privrednih društava, ekonomskim odnosima sa inostranstvom i o finansijskim i budžetskim odredbama.

Joksimoviæ je naglasila da 49 odsto građana Srbije podržava evropske integracije, da oni većinski znaju da je EU najveći donator – što je važna promena trenda u percepciji građana.

Naglašavajući da je suština njegovih aktivnosti da put Srbije ka Evropskoj uniji učini efikasnijim, šef Delegacije Sem Fabrici rekao je da EU poštuje konstruktivnu ulogu Srbije u regionu.

On je, kako je saopštila Vlada Srbije, naglasio važnost nastavka reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Ocenio je da je je evropska perspektiva Srbije dobra, kao i makroekonomski pokazatelji zemlje, navodi se u saopštenju.

Fabrici je izrazio uverenje da će dosadašnja dinamika pristupanja Srbije EU biti nastavljena.

Ambasador EU je potvrdio je da će Unija podržati Srbiju u daljem procesu pristupanja navodeći da je Srbija pouzdan partner EU što je posebno potvrðeno tokom migrantske krize i kroz ulogu Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti.

Tokom susreta sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem ambasador Fabrici mu je uručio poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini za učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU koji se održava 7. i 8. septembra u Talinu.

Ministar Dačić je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, istakao je da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, a sagovornici su se složili o značaju iskrenih i otvorenih odnosa između dva partnera, kako po pitanju pregovora o članstvu, tako i kada je reč o političkom dijalogu.

Ministar Dačić je poželeo uspeh u radu novom ambasadoru, naglasivši da će imati svu neophodnu podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Podeli

Comments are closed.