Fabrici: Treba konsolidovati proces reformi

0

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici ocenio je da je Srbija u proteklih nekoliko godina učinila veliki napredak u ekonomiji i postavila je dobre osnove jer je uvećan privredni rast i pala je stopa nezaposlenosti, ali je dodao da ne treba biti zadovoljan, jer proces reformi nije konsolidovan.

Fabrici je na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora rekao da 70 odsto članica Saveta čine kompanije koje dolaze iz EU i on pažljivo sluša taj glas privrede.

Prema njegovim rečima, EU je ove godine ima niz političkih inicijativa – Strategiju za zapadni Balkan, godišnje izveštaje o zemljama regiona, kao i samit EU – zapadni Balkan u Sofiji.

Postavljen je okvir za jasnu politièku poruku da su vrata EU otvorena, da se Srbija kreće u pravom smeru i veliki broj zvaničnika iz Brisela je bio tu da to prenese, naglasio je Fabrici.

Jedna od poruka je da su reforme ključne i da će one predodrediti dinamiku priduživanja Srbije Uniji.

“To je u rukama Srbije”, rekao je Fabrici i naglasio da je Srbija otvorila 14 poglavlja, a da se nada da će do kraja godine biti otvorena i neka nova.

Fonet

Govoreći o ekonomskim reformama, Fabrici je rekao da svi prepoznaju veliki napredak i da su postavljene osnove, ali je njegovo mišljenje da ne treba biti zadvoljan, jer reforme nisu konsolidovane.

Srbija mora da povećava svoju konkurentnost da bi mogla da se takmiči sa EU, rekao je Fabrici i naglasio da postoji saglasnost svih da se moraju rešavati reforme poreskog sistema, javne uprave, energetike, a neophodna je i borba protiv korupcije.

Reforme treba ubrzati, ali se mora osigurati i njihova održivost, naglasio je Fabrici.

On je istakao da su tim u Briselu i on u Beogradu tu da pomognu Srbiji da formuliše i sprovede reforme, što je složen proces, pun izazova I podsetio da je EU obezbedila novac u vidu kredita Evropske investicione banke i bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona evra godišnje kako bi Srbija formulisala i sprovela te reforma, koje su i deo evropske agende.

Ceo govor ambasadora Fabricija možete pročitati ovde.

Podeli

Comments are closed.