Fabrici: Uključivanje Zapadnog Balkana u EU predstavlja geostratešku investiciju

0

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je u interesu Srbije da postane članica EU što je pre moguće, da reforme sprovede zbog građana i privrede, a ne zbog Unije i ponovila da je interes naše zemlje da se očuva regionalna stabilnost.

Otvarajući “Sedmi Samit EU – jugoistočna Evropa o održivom razvoju za Balkan – Srbija u vodećoj ulozi”, u organizaciji londonskog Ekonomista Brnabić je poručila da je prioritet broj 1 regiona pristupanje Evropskoj uniji, kojoj teže sve zemlje Zapadnog Balkana.

Primetila je da je razlika u tome što nemaju sve zemlje “atlantski deo intgracija”, odnosno nameru da postanu članice NATO-a.

“Srbija nije na evroatlanstkom putu. Ne želimo da postanemo članica NATO, iako imamo visok stepen saradnje za jednu državu van EU, kroz Partnerstvo za mir”, rekla je Brnabić.

Poručila je da je prvi razlog težnje da postanemo članica EU – mir, te da je njen odgovor na pitanje zašto želimo da budemo članica Unije, kada u nju neki danas sumnjaju, a neki i napuštaju – da je to za nas mirovni projekat.

“Proširenje EU je ponovo aktuleno kao tema i 2019. bi mogla da bude velika šansa za zemlje u region”, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da EU podržava lidersku ulogu Srbije po pitanju evropskih integracija.

Učestvujući na panelu Samita Fabrici je rekao da se pitanje proširenja fraća u fokus EU i da bi to trebalo iskoristiti.

“Mislim da imamo jasno razumevanje gde je budućnost reigona – njegova budućnost je u EU. Tako da 2019. predstavlja veliku priliku za proces proširenja”, rekao je Fabrici.

Ocenio je da postoji napredak u evropskim integracijama Srbije, kao i regiona, podsetivši da je u sa Srbijom otvoreno do sada 14 od 35 poglavlja.

Istakao je da je makroekonomska situacija u Srbiji sve bolje, da privreda raste, postoji fisklana stabilnost, ali da su potebne dalje reforme da bi rast bio održiv.

“Takođe, vladavina prava je oblast u kojoj treba još raditi, gde treba još ‘mišića’, ustavne reforme, zatim sloboda medija”, kazao je Fabrici.

Ambasador Fabrici je izneo stav da postoji napredak i kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine po pitanju KiM.

On je dodao da je Srbija dosta aktivna i ulaže velike napore za povezivanje sa drugim zemljama u regionu.

“Region mora da bude povezan meko i tvrdo i što se više region integriše unutar sebe više će se integrisati i unutar EU. Imaće i koridore i digitalnu agendu i energetski program i drugo”.

Fabrici je dodao da podržava sve što je rekla premijerka na tom skupu po pitanju evropskih integracija Srbije i razlozima za pristupanje EU.

Naglasio je da uključivanje Zapadnog Balkana u EU predstavlja geostratešku investiciju iz raznih apekata, bezbednosnih i drugih.

“Deklaracijom iz Sofije ove godine smo uspostavili okvir i sada znamo kuda idemo, koje su poteškoće i šta se ne sme i šta su dobre prilike. Juker je u svom govoru rekao u septembru da moramo da pronađemo jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu i da ga stavimo u fokus”, podsetio je Fabrici.

On je dodao da put do učlanjenja podrazumeva veći prosperitet, više pravde, demokratije, bolje tržište… , kao i da će to za EU značiti novu energiju i ideje – “novu geostratešku dimenzija na jugoistocnom evropskom krilu”.

Kako je rekao, zato sve zemlje treba da porade na vladavini prava, demokratiji, dobroj upravi, reformama u privredi, borbi protiv organizovanog kriminala, ali i odnosima sa susedima,.

Podeli

Comments are closed.