Fabrici: Usvajanje zakona je važno, ali je važnija njegova primena na kvalitetan način

0

Predstavnici EU ukazali su na kašnjenje u usvajanju zakona o sprečavanju korupcije, dok je ministarka zaduženja za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla da za zakon nikad nije kasno i da je važniji kvalitet od brzine.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je, na svečanosti povodom završetka tvining projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”, ukazao da se sa usvajanjem zakona dosta kasni i da je i ovo prilika da se “pogura njegovo usvajanje”.

“Usvajanjem novog pravnog okvira, Agencija za borbu protiv korupcije će dobiti nove nadležnosti”, rekao je ambasador Fabrici i istakao da je zadovoljan izjavom direktora Dragana Sikimća da će biti i kadrovski ojačana.

“Usvajanje zakona je važno, ali je važnija njegova primena na kvalitetan način, dok će ključni pokazatelj biti broj konačnih presuda za dela korupcije”, rekao je Fabrici i naglasio da je jasno da postoji politička volja za takav proces.

Fonet

On je istakao da je zadovoljan što je EU kroz Instrument predpristupnih fondova sa dva miliona evra finansirala projekat, koji su kao partneri sprovodile Italija i Španija.

Ministarka Joksimović je naglasila da je bilo kašnjenja u primeni akcionog plana za poglavlje 23, ali upravo zato što se radilo po preporukama i primedbama kasni i zakon.

“Važniji nam je kvalitet pre brzine i za ovakav zakon nikada ne može biti kasno”, rekla je Joksimović.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, takođe je pozvao na što brže usvajanje zakona i istakao da ih to što nije usvojen ne sme obeshrabriti posle dve godine uspešnog rada kroz tvining projekat.

“Borba protiv korupcije u Srbiji ostalim zemljama Zapadnog Balkana nije nešto samo što se čini zbog članstva u EU, to je cilj sam po sebi koji treba da doprinese boljoj klimi za investicije i vladavinu prava”, rekao je Lo Kašo.

Predsednik Nacionalne agencije Italije za borbu protiv korupcije (ANAC) Rafaele Kantone pozvao je na što brže usvajanje zakona koji bi, prema njegovoj oceni, trebalo da poboljša rad Agencije za borbu protiv korupcije.

Fonet

Ambasador Španije u Srbiji Migel Fuertes Suarez govorio je o svojoj zemlji, koja ima 47 miliona ljudi, koja je veoma decentralizovana sa 17 regionalnih vlada, parlamenata i 8.000 opština.

“Oni svi imaju široke nadležnosti i ogroman je rizik od korupcije”, rekao je Suarez koji ukazuje da je zato važno imati nezavisno, pouzdano sudstvo i tužilaštvo, slobodnu štampu koja bi ukazivala na korupciju. On je napomenuo i da u Španiji postoji veliki broj politčara koji su završili u zatvoru zbog korupcije.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Vlada Srbije i to ministarstvo poklanjaju veliku pažnju procesu evropskih integracija i ispunjenju obaveza iz akcionog plana za poglavlje 23.

Backović je podsetio na aktivnosti protekle godine kojima su jačani represivni, ali i preventivni mehanizmi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, najavljujući da će sledećeg meseca biti pokrenuta javna debata o nacrtu novog zakona o spreèavanju korupcije.

“Tim zakonom Agenciji za borbu protiv korupcije su date nove nadležnosti, moći će da postupaju po anonimnim prijavama, imaće šira ovlašćenja, razlikovaće se akumulacija funkcija i sukob interesa i Agencija će imati neposredni pristup bazama drugih javnih organa”, objasnio je Backović

Podeli

Comments are closed.