Federika Mogerini na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

0

Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti EU/potpredsednica Evropske komisije, sastala se danas u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarala o evropskim integracijama Srbije i dijalogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom*.

Evropska unija je značajno intenzivirala angažman sa regionom, što je potvrđeno na martovskom zasedanju Evropskog saveta i u govoru o stanju Unije koji je predsednik Junker održao u septembru. Visoka predstavnica i predsednik su se složili da je važno da Srbija u tom kontekstu ostane posvećena reformskom procesu. Na sastanku je bilo reči i o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, kome visoka predstavnica posreduje u ime EU. Još jednom su potvrdili da je neophodno ostvariti dalji napredak u dijalogu zarad regionalne tranformacije te kako bi obe strane, i Srbija i Kosovo, mogle da dalje napreduju na evropskom putu.

Visoka predstavnica i predsednik su razgovarali i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i nužnosti istinskog pomirenja i saradnje u korist svih.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.