Federika Mogerini se sastala sa Predsedništvom Bosne i Hercegovine

0

Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije, sastala se danas u Briselu sa tročlanim Predsedništvom Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, tokom njihove prve zajedničke posete inostranstvu otkako je Predsedništvo inaugurisano u novembru prošle godine.

Kao odgovor na njihovu zajedničku poruku posvećenosti EU, visoka predstavnica je pozdravila rešenost da rade zajedno, naglasivši da će njihova odlučnost za saradnju ići u korist Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. U tom kontekstu, uloga Predsedništva će biti ključna za smanjenje političkih tenzija i promovisanje pomirenja.

Visoka predstavnica i članovi Predsedništva su se složili oko toga da je važno da se Veće ministara BiH i sve entitetske vlade formiraju bez odlaganja, kako bi mogle da se pozabave brojnim izazovima koji sup red njima. Tu između ostalog spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, sprovođenje odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socioekonomskih reformi.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina treba da što pre preda sve odgovore na Upitnik kako bi Evropska komisija oformila Mišljenje o zahtevu zemlje za članstvo u EU.

Federika Mogerini je istakla posvećenost evropskoj perspektivi zemlje i naglasila da želi da vidi kontinuirani napredak Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.

Podeli

Comments are closed.