Gaza: EU poziva obe strane na uzdržanost nakon ubistva nekoliko desetina palestinskih demonstranata

0

Izraelski vojnici su tokom masovnih protesta protiv preseljenja američke ambasade u Jerusalim usmrtili na desetine i naneli povrede stotinama Palestinaca, među kojima je bilo i dece.

„Očekujemo od svih da se maksimalno uzdrže od reagovanja kako bi se sprečio dalji gubitak života. Izrael mora da poštuje pravo na miran protest i načelo proporcionalnosti u upotrebi sile. Hamas i lideri protesta u Gazi moraju da osiguraju da protesti očuvaju miran karakter i da ih ne iskorišćavaju u druge svrhe“, poručila je visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini.

Ona je upozorila da bi dalja eskalacija situacije koja je već izuzetno napeta i složena ponovo donela neizrecivo stradanje obema stranama kao i da bi dodatno udaljila perspektivu mira i bezbednosti. „U ovom trenutku su potrebni mudrost i hrabrost kako bi se vratilo za pregovarački sto u potrazi za političkim rešenjem u korist kako palestinskog i izraelskog naroda, tako i čitavog regiona“, izjavila je Mogerini, ističući da „jedino dvodržavno rešenje može realno ostvariti težnje obe strane, stati na kraj sukobu i postići pravedni i trajni mir koji Izraelci i Palestinci žele i zaslužuju.”

Jerusalim je sveti grad za Jevreje, muslimane i hrišćane. Veze jevrejskog naroda sa Jerusalimom su neporecive i ne smeju se osporavati. No, isto važi i za veze palestinskog naroda sa tim gradom, dodaje se u saopštenju.

Stav Evropske unije po pitanju Jerusalima je jasan i čvrst, kako je u više navrata potvrđeno u zaključcima Saveta za spoljne poslove: EU će nastaviti da poštuje međunarodni konsenzus o Jerusalima, sadržan, između ostalog, u Rezoluciji 478 Saveta bezbednosti UN, uključujući odredbu o lokaciji diplomatskih predstavništava sve do rešavanja konačnog statusa Jerusalima, zaključuje se u saopštenju.

EU ostaje čvrsto posvećena nastavku rada sa obema strana i njihovim partnerima u međunarodnoj zajednici u cilju obnove konstruktivnog dijaloga čiji je cilj postizanje dvodržavnog rešenja, na osnovu linija od 4. juna 1967. i sa Jerusalimom kao prestonicom obe države.

Izjava visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini o nasilju u Gazi i najnovijem razvoju događaja

Podeli

Comments are closed.