„Glasno i jasno o Evropskoj uniji“

0

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, otvoriće konferenciju „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“, koja se održava 28. maja u Beogradu. Konferencija je završni deo projekta „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.

U prethodne dve i po godine, 16 organizacija iz cele Srbije, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo je doprinos unapređenju procesa EU integracija aktivnim angažmanom na kreiranju i razvijanju javnih politika na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

„Evropske integracije najveći broj građana vidi kao politički proces, u kom predstavnici vlasti sprovode utvrđene mere kako bi država pristupila EU, dok je drugi aspekt, koji podrazumeva reforme na nivou samog društva, i gde su glavni akteri građani, manje vidljiv“, poručuju organizatori.

Ključni rezultati ostvareni u lokalnim zajednicama biće predstavljeni na konferenciji, što je i prilika da se kroz dijalog dodatno razmotri saradnja između različitih nivoa donosilaca odluka u procesu evropskih integracija, unapređenje načina donošenja javnih politika na lokalnom nivou i značaj učešća građana u tom procesu, kao i dobrobit evropskih integracija za same zajednice.

Na konferenciji će, uz zamenicu šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, govoriti i:

  • Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ,
  • Žarko Stepanović, v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom,
  • Mirko Popović, autor studije „Glas zajednica o EU integracijama“,
  • Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora,
  • Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca,
  • Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju,
  • Dina Rakin, zamenica generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji
  • Marijana Danilović, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš,
  • Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i
  • Nenad Stojanović, direktor Proaktiva iz Niša.

Projekat „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“ realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

Podeli

Comments are closed.