Han: EU za zajedničko tržište i jednak razvoj unutar regiona Zapadnog Balkana

0

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je lidere zemalja Zapadnog Balkana da ne propuste priliku za ostvarenje snažne medjusobne saradnje i da rade na formiranju zajedničkog tržišta kao jednog od osnova budućeg pristupanja Evropskoj uniji.

“Sada je pravo vreme da region preuzme lidersku ulogu, da se prevazidju problemi koji utiču na unutrašnje situacije u pojedinačnim zemljama i da se više ne gube ovakve prilike za ovako snažnu saradnju”, rekao je Han na početku sastanka premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Han je pozvao premijere zemalja regiona da pokažu “liderstvo državnika” i da iskoriste “vetar u ledja” što je u interesu i EU.

“Sada region ima priliku da iskoristi trenutak kada ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo jednostavno zatvoriti vrata zbog loših poruka, ali ne treba da se igramo s vatrom, svi smo toga svesni”, rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da EU kao celina u potpunosti razume ozbiljnost situacije u regionu i da evropski lideri razumeju koliko je bitno saradjivati sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je u Briselu potvrdjena evropska perspektiva tog regiona.

On je istakao da je za proces pristupanja EU važna ekonomska integracija regiona i stvaranje zajedničkog tržišta.


“Predlažemo zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti. Naša ambicija je da uklonimo prepreke i stvorimo jedinstven ekonomski prostor, a dugoročni cilj je integrisati tržište Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU”, rekao je Han.

Ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana, ocenio je, veoma je važan kako bi zemlje regiona postale punopravni članovi EU ne samo u pravnom smislu, nego i smislu ekonomske snage i moći.

Sve će to jačati i vladavinu prava i pravnu državu, rekao je Han i dodao da je to važno i za strane investitore kojima ovaj prostor sa 20 miliona potrošača može da bude veoma privlačan.

Evropski komesar je rekao da se treba usmeriti na fizičku povezanost regiona, izgradnju saobraćajnica i železnica, povezivanje ekonomskih tržišta i ostvarenje jednakog stepena razvoja u celom regionu.

“Vreme je da proširimo plan rada, da vidimo kako povećati nivo trgovine unutar regije i videti kako su ove mogućnosti realne, to je nešto o čemu treba da razgovaramo na samitu u Trstu, a sa tim se slažu naše kolege iz Italije, kazao je.

“Izvoz iz ovog regiona je udvostručen, ali želim videti jednak stepen razvoja unutar regiona”, naveo je.

Han je posetio da su mnogi procesi od devedesetih zaustavljeni, ali i da se mora se gledati šta da se izvozi.

“Vi se sada takmičite jedni s drugima na samom dnu i zato je takav odnos, treba zajednički da rešavate ovo pitanje”, naglasio je.

“Veoma je važan ekonomski učinak vaših zemalja, kako biste postali punopravni član EU. Ako budemo insistirali na ekonomiji, to će jačati i vladavinu prava. To je značajno za investitore, ali i za građane, da se mogu osloniti na pravosuđe. Ekonomija je najvažnije pitanje, glavni uslov da ubedimo evropske građane… Iz tog razloga mi predlažemo zajedničko tržište zapadnog Balkana kao uslov za pristupanje, a dugoročni cilj je integrisati zajedničko tržište zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU”, naveo je.

“Moramo se dalje baviti pozitivnim razvojem”, kazao je.

Zajedničkim tržištem bi se otvorilo, prema gruboj računici, 80.000 radnih mesta do 2025.

Te agende treba povezati sa bržim sprovođenjem CEFTA sporazuma, dodao je. “Treba videti kako iskoristiti prilike kroz usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Na narednom samitu ćemo govoriti o povećanju budžeta, naročito za mala i srednja preduzeća, kaže Han.

Insistiraće se na tradicionalnoj industriji, kazao je. “Svi bi morali ići napred u radu nakon što se usvoji dnevni red sa Ceftom, Svetskom bankom, privrednim komorama… Zajedničko tržište biće moguće samo ako uklonite neke unutrašnje prepreke za to”, navodi Han.

“Berlinski proces traje već tri godine, imali smo mnogo sporazuma, sastanaka i izjava i mi želimo da vidimo opipljive rezultate, i čuo sam da je 12 konkretnih projekata u oblasti transporta i energetike u toku”, rekao je Han.

On je ocenio da naredni korak treba da bude češće održavanje dogadjaja kao što je današnji samit, koji je snažan signal za gradjane regiona, ali i gradjane EU.

“Sada smo u situaciji da nekoliko zemalja prolazi kroz teške unutrašnje političke krize, možda etničke tenzije, ali to treba rešiti medju prijateljima”, izjavio je Han i dodao da region treba da se pripremi da postane deo EU.

Brisel, s druge strane, šalje “jasne i snažne signale ovom regionu”, a evropski lideri su i dalje posvećeni ovom projektu, iako se možda nekad čini “da su se zaustavili u svom radu”.

Han je podsetio i da se EU oslanjala na Zapadni Balkan tokom migrantske krize i da je zbog toga region imao podršku i razumevanje velikog broja evropskih zemalja.

Evropski komesar je čestitao premijerima regiona na političkoj opredeljenosti da se danas okupe u Sarajevu i daju zajedničku izjavu.

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, učestvuju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitrijev, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano.

Podeli

Comments are closed.