Han: Imam predlog za Vučića i Tačija, čekam pozitivan odgovor

0

“Podneo sam predlog prema kome bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se tiču Srbije i Kosova*. Spreman sam da predvodim takav razgovor i to bi bio temelj za pretpostavku da je moguć povratak za sto sa Federikom Mogerini i nastavak dijaloga”, rekao je Johanes Han u intervjuu za N1.

Evropski komesar Han je ocenio da je “odnos Srbije i Kosova napredovao. Bilo je događaja u proteklih nekoliko nedelja koji su u prošlosti dovodili do toga da bi i jedni i drugi posegnuli za oružjem. Danas predsednici tih država posežu za telefonom i zovu jedni druge. To su neki pozitivni pomaci kada promatramo duži vremenski period. Naravno da u međuvremenu i sa jedne i sa druge strane bude koraka unazad, ali ne smemo dopustiti da nas to obeshrabri. Uvođenje uvoznih taksi od strane Kosova je jedan takav korak unazad, i sada treba tražiti rešenje”, kaže Han.

On je naveo da je u Davosu razgovarao i sa predsednicima Vučićem i Tačijem, koji, kako je rekao kaže, znaju da je rešenje nužno.

“Obojica shvataju moj predlog, još jednom sam ih detaljno upoznao s predlogom i u narednih nekoliko dana očekujem njihov pozitivan odgovor”, rekao je Han I dodao: “uveren sam da se možemo uhvatiti u koštac s ovim problemom i pretpostavljam da se dijalog između Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine”.

Na pitanje šta danas EU ima da ponudi državama koje žele da postanu članice, Han kaže da je njegov lajt motiv u politici susedstva.

“A to vredi i za balkanske države kandidate za članstvo – da ćemo ili mi u Uniji izvoziti stabilnost izvan EU, ili ćemo uvoziti nestabilnost u Uniju. A svima nam je jasno da održivi mir, privredni razvoj, društveni razvoj, pomirenje, da ništa od toga nije moguće ako svaka od nekadašnjih država nema evropsku perspektivu. Od toga naravno profitiraju i postojeće države članice, građanke i građani Evropske unije”.

Povodom zaštitnih mera koje je Evropska komisija predložila na uvoz čelika Han je rekao da je Evropska unija morala da reaguje zaštitom tržišta, kako ne bi došlo do neproporcionalnog uvoza čelika u EU, što bi, pak, dovelo do poremećaja na tržištu.

“U tom smeru smo onda i mi preduzeli mere, o čemu smo s našim srpskim prijateljima jasno razgovarali, te verujem da smo našli rešenje koje odgovara našim interesima, ali koje našim srpskim kolegama i prijateljima ostavlja mogućnost odgovarajuće reakcije. Ne verujem da će u stvarnosti zaista biti problema sa uvozom odgovarajućih vrsta čelika u Evropu, ali moramo se držati zajedničkih procedura dogovorenih u okviru pravila Svetske trgovinske organizacije, kako bismo u srednjoročnom razdoblju mogli da donesemo odluku o tome radi li se ovde o neočekivano velikoj količini čelika koja se uvozi u EU ili ne. Nama je bitno da utvrdimo da se ne radi zapravo o prikrivenom uvozu kineskog čelika u EU kroz treće zemlje, i mislim da je ta evropska pozicija razumljiva. Razumemo i Srbiju, i verujemo da ćemo naći razumno rešenje”, rekao je Han u intervjuu za televiziju N1.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.