Han: Očekujem da će sledeće godine Beograd i Priština pronaći održivo rešenje

0

Komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je u intervjuu N1 da očekuje da će sledeće godine Beograd i Priština pronaći održivo pravno obavezujuće rešenje.

“Namerno smo se uzdržali od predlaganja datuma. Razgovori nisu laki, uključenim stranama treba dati prostor da pronađu održivo pravno obavezujuće rešenje. Kao i ceo proces, važniji je kvalitet od brzine”, porčio je Han.

On je dodao da nastavak dijaloga nije samo u interesu Srbije, već i Kosova.

“U prošlosti smo mogli čuti na Kosovu: ‘Zašto razgovarati? Služi samo evropskim interesima Srbije’. Sa ovom strategijom i Kosovu je u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom”, rekao je Han.

Evropski komesar podsetio je da je region već danas okružen samo državama članicama EU, te je on sam po sebi u središtu Evrope.

“Mislim da iz bezbednosnih i ekonomskih razloga, političkih i društvenih, ima smisla integrisati ovaj region u EU. Ali to zahteva određene reforme i mere kako bismo uverili naše građane da je svaka nova članica korisna, a ne teret”, rekao je.

Han smatra da je ekonomski razvoj važan i da će on pokrenuti reforme u oblasti vladavine prava.

Govoreći o Strategiji za Zapadni Balkan, kao i o 2025. godini koja se pominje, Han je rekao da su vođeni interni razgovori, kako bi se razjasnilo i prikazalo šta je moguće, ostvarivo, pod uslovom da svako odradi svoj posao i posveti se krajnjem cilju.

“Nije to samo do iscrpnih pregovora, već i do samog procesa, a za to je potrebno vreme i nije unapred poznato kada ćemo do cilja doći”, rekao je Han.

On je dodao da je zato važno naznačiti moguće vremensko razdoblje.

“Kako bismo, prvo, postigli cilj, i drugo, dali ljudima doznanja da je cilj ostvariv, da je Evropska komisija tome posvećena, a ja sam siguran da je će Evropski savet usvojiti ovu strategiju, tako da se EU obavezuje na ovaj datum, pod uslovom, ponavljam, da svi u vašoj zemlji odrade svoj deo posla”, rekao je Han.

On je podsetio da je u slučaju Srbije konkretna šansa za početak pregovora ostvarena tek nedavno.

“Imajući to u vidu, vaša zemlja već je ostvarila ogroman napredak, ali kao što sam ranije pominjao, potrebno je da dođe do promene u mentalitetu. U ovom regionu još uvek imamo razmišljanje u crno-beloj kategoriji. Ili si pobednik, ili gubitnik”, rekao je on..

Han je istakao da je u demokratiji kompromis uobičajeni rezultat debate, a kompromis znači da svi daju ponešto, kako bi na kraju dobili mnogo više.

“Ljudi odavde moraju naučiti da se adaptiraju tu i tamo. Mislim da možemo ostvariti napredak, ali ne samo u smislu ekonomskog razvoja, već razvoja na svim poljima. Za sve ovo potrebno je vreme, jer se ne radi o standardnoj proceduri, već o implementaciji određenog modela ponašanja”, rekao je Han za televiziju N1.

Pogledajte ceo intervju sa Johanesom Hanom:

Podeli

Comments are closed.