Han: Paralelan proces daljeg proširenja EU i unutrašnje reforme evropskih institucija

0

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han je pred spoljnopolitčkim komitetom Evropskog parlamenta predstavio prošlonedeljni paket o proširenju Evropske komisije, kojim je, kako je rekao, nacrtan put ka “jačoj i široj Uniji”.

Han smatra da bi trebalo da se paralelno vode proces daljeg proširenja EU, kao i unutrašnje reforme evropskih institucija.

U osvrtu se na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ocenio da “nije moguće dalje proširenje bez unutrašnjih reformi u EU”, Han je naglasio da nije mudro prekinuti procese koji su vezani za proširenje, preneli su mediji u Beogradu.

“Nije moguće čekati godinama da se (unutar EU) postigne dogovor, pa da posle toga nastavimo s procedurama (pristupnih) pregovora”, izjavio je Han.

On je naglasio da EU neće više primiti nove članice koje nišu rešile otvorena pitanja sa susedima i s tim u vezi, istakao je važnost napretka u dijalogu između Srbije i Kosova.

Uz ocenu da predsednik Srbije radi hrabar posao u procesu pregovora sa Prištinom, Han je istakao da ovom procesu Beograd pristupa na “više ’reflektirajući način’ koji možda nije postojao u prošlosti”.

Međutim, evropski komesar je upozorio da napredak u dijalogu ne znači da Beograd treba da zastane u reformskom procesu u zemlji, naročito na polju vladavine prava.

Podsetio je zvanični Beograd da je propustio rokove u ispunjavanju određenih kriterijuma vezanih za vladavinu prava koje je trebalo okončati do kraja 2016. godine.

“Sada smo u 2018. godini i još čekamo”Q, upozorio je Han i naglasio da Srbija mora da napreduje na oba polja. “Mislim da je važno da u Srbiji razumeju da obe oblasti moraju da se reše. Nije dovoljno da se bude dobar u jednoj, a da se ostalo ostavi bez odgovarajuće pažnje”, naglasio Han.

Podeli

Comments are closed.