Han u Minhenu: Pozivam obe strane da rade na kompromisu

0

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han učestvovao je na panelu Minhenske bezbednosne konferencije na kojem su predsednici Srbije i Kosova* Aleksandar Vučić i Hašim Tači govorili o procesu normalizacije odnosa. Panel je moderirao Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije i bivši posrednik u pregovorima između Kosova i Srbije.

Ovaj razgovor usledio je nakon panela sa premijerima Grčke i Severne Makedonije, Aleksisom Ciprasom i Zoranom Zaevim, a predsednici Srbije i Kosova saglasili su se da je odnose između njihove dve zemlje mnogo teže normalizovati.

Predsednik Vučić ocenio je da se dijalog između Beograda i Prištine trenutno nalazi u pat poziciji. Naglasio je da Srbija daje sve od sebe da dostigne kompromis i da je ispunila sve obaveze koje proističu iz do sada postignutih sporazuma.

„Njihovo je bilo da ispune samo jednu obavezu – uspostavljanje Zajednice srpskih opština – i nisu uradili ništa“, rekao je Vučić.

Iako je Priština uvela carine na dobra iz Srbije pre više od 100 dana, nije bilo kontramera, dodao je Vučić. On je istakao da su kako carine, tako i novousvojena platforma za pregovore protiv dijaloga.

Predsednik Tači je odgovorio da je, od 2013, većina sporazuma postignutih sa Srbijom primenjena ili je u procesu primene, ali da oni moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

„Trenutno smo u stanju zamrznutog konflikta, za šta verujem da predstavlja regresiju – potreban nam je kompromis koji će obezbediti međusobno priznanje i omogućiti Kosovu članstvo u UN“, naglasio je.

Prema Tačiju, carine su rezultat onoga što se desilo u Interpolu kada Kosovo nije uspelo da postane članica ove organizacije.

Takođe je izrazio nadu da će se u toku narednih nedelja i meseci postići sporazum koji će očuvati multietnički status i Kosova i Srbije.

Komesar Han je podsetio da je manjina stanovništva u Makedoniji i Grčkoj bila za postizanje rešenja, a da je podrška porasla od tada. Ovo bi mogao da bude primer za Kosovo i Srbiju.

„Pozitivno rešenja za ovaj odnos je od krucijalnog značaja za ceo region. Ako se dve strane međusobno blokiraju, blokirane su i ostale četiri“, rekao je Han.

Prema njegovom mišljenju, iako možda ne izgleda tako, sada je pravo vreme da se postigne sporazum između dve strane, pre kraja mandata trenutne Komisije.

„Pozivam obe strane da rade na kompromisu – svi moraju da daju nešto kako bi nešto i dobili“, izjavio je Han.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.