Holandskoj Bredi priznanje za pristupačnost grada osobama s invaliditetom

0

Ovogodišnje priznanje za pristupačnost grada osobama s invaliditetom pripalo je holandskom gradu Breda zbog stalnog napretka u toj oblasti kako bi im život učinio jednostavnijim. Dodela nagrada je održana jutros u Briselu.

Breda je inspiracija gradovima Evropi i izvan nje koji se suočavaju sa sličnim problemima. Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage Marijan Tisen je na ceremoniji izjavila: „Osobe s invaliditetom se prečesto osećaju izolovanim jer nemaju prilagođen pristup javnim prostorima ili prevozu. U Bredi su javni prostori, kao što su parkovi i prodavnice, dostupni svima. Digitalne tehnologije svim građanima omogućuju korišćenje javnog prevoza. Investicije u Bredi se i isplate – turizam cveta zbog pažnje koja se poklanja inkluzivnosti. Evropski akt o pristupačnosti će uskoro dopuniti rezultate koje Breda ostvaruje jer će zahvaljujući njema biti utvrđeni evropski standardi pristupačnosti za najvažnije proizvode i usluge. Ono što zajedno radimo na lokalu i u Evropi menja život više od 80 miliona Evropljana s invaliditetom.”

Kako bi se obeležila Evropska godina kulturnog nasleđa, nagrađeni su i gradovi koji su marljivo radili na tome da povećaju pristupačnost lokaliteta od kulturnog značaja.

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič je prilikom dodele nagrade rekao: „Pružanje prilike svima da otkriiju kulturno nasleđe i da u njemu uživaju, jeste jedan od osnovnih ciljeva Evropske godine kulturnog nasleđa. Zato mi je zadovoljstvo što su ove godine nagrađena još dva grada koja su svoje lokalitete od kulturnog značaja učinila pristupačnijim. Čestitam Viborgu u Danskoj i Monteverdeu u Italiji i nadam se da će mnogi gradovi slediti njihov primer.“

Podeli

Comments are closed.