Hudolin: Automatizovanje carinskog sistema ogroman korak napred na putu Srbije ka EU

0

Uvođenje automatizovanog sistema uvoza i izvoza bez papirnih dokumenata pomoći će privredi Srbije da postane efikasnija i konkurentnija, ocenjeno je na otvaranju seminara „Uspostavljanje institucionalnog okvira za sprovođenje automatizovanog uvoznog/izvoznog sistema“. O implementaciju takvog sistema i projketu za koji je, kako je rečeno, odobreno 1.5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, u Privrednoj komori Srbije govorili su predstavnici Delegacije Evropske unije, Uprave carina, i ministarstva finansija.

Projekat razvoja automatizovanog carinskog sistema je ogroman korak napred na putu Srbije ka Evropskoj uniji, ocenio je Štefen Hudolin iz Delegacije EU, dodajući da će uvođenje sistema oslobođenog papirnih dokumenata imati ogroman uticaj na poslovanje jer će procedure biti transparentnije i manje komplikovane, a biće poboljšan i priliv novca u budžet.

“Implementacijom ovog projekta će biti stvoren sistema koji je u potpunosti elektronski u skladu sa prioritetom vlade da se digitalizuje javna administracija”, rekao je on.

FoNet

“Osnovni cilj uvođenja bezpapirnog sistem je stvaranje uslova za kvalitetno i brzo poslovanje”, rekao je v.d. pomoćnika direktora Uprave carina Veselin Milošević, da se da se posluje brzo, efikasno, da se smanje troškovi poslovanja i unaprede kapaciteti da bi firme i poslovni ljudi iz Srbije postali konkurentniji.

On je najavio da će Uprava carina 2020. godine početi uvođenje tog sistema i dodao da bi taj posao trebalo da bude gotovo do 2025. godine kada će Srbija potpuno automatizovati carinsko poslovanje.

Uvođenjem automatizovanog carinskog sistema se smanjuje na minimum direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika i uvoznika što garantuje nepristrasan postupak, izjavio je Dušan Čarkić iz sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija.

On je ocenio da će ovaj projekat, za koji je odobreno 1.5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, pomoći u modernizaciji i jačanju administrativnih kapaciteta Uprave carina.

Podeli

Comments are closed.