Ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja: EU produžila sankcije za godinu dana

0

Evropski savet je 19. juna produžio restriktivne mere protiv Rusije do 23. juna 2018. kao odgovor na nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja.

Mere se primenjuju na lica iz EU i preduzeća sa sedištem u Uniji, a ograničene su na teritoriju Krima i Sevastopolja. Sankcije obuhvataju zabranu:

  • uvoza proizvoda sa Krima ili Sevastopolja u EU;
  • ulaganje u Krim i Sevastopolj, što znači da ni Evropljani ni kompanije sa sedištem u EU ne mogu kupovati nekretnine na Krimu, finansirati krimske kompanije niti pružati povezane usluge;
  • pružanja turističkih usluga na Krimu i Sevastopolju; ovo konkretno znači da evropski kruzeri ne mogu da pristaju u luke na Krimu, osim u slučaju vanrednih situacija;
  • izvoza određenih proizvoda i tehnologijakrimskim preduzećima u oblasti saobraćaja, telekomunikacija i energetike kao i onih vezanih za prospekciju, istraživanje i proizvodnju nafte, plina i mineralnih ruda. Takođe je zabranjeno pružanje tehničke pomoći, usluga posredovanja, građevinskih ili inženjerskih usluga povezanih sa infrastrukturom u ovim sektorima.

Prema deklaraciji visoke predstavnice za spoljne poslove i politiku bezbednosti izdatoj u ime EU 17. marta 2017, EU još uvek osuđuje nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja za koje je odgovorna Ruska Federacija i ostaje posvećena politici nepriznavanja.

Podeli

Comments are closed.