Info kutak uskoro u Novom Sadu , Devenport o stavu Srbije prema Ukrajini

0

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Majkl Devenport potpisao je u Novom Sadu memonrandum o razumevanju o otvaranju Info kutka u glavnom gradu Vojvodine.

Učestvujući u diskusiji o odnosima Brisela i Beograda nakon otvaranja pristupnih pregovora, ambasador Devenport je rekao da od Srbije, kao kandidata za članstvo, očekuje da podrži stavove EU o Ukrajini.

Na panel diskusiji „Srbija i Evropska unija nakon otvaranja pregovora – nova etapa u procesu evropskih integracija“ u Novom Sadu Devenport je rekao da je situacija iz ugla EU veoma ozbiljna i da se od članica, ali i zemalja kandidata, očekuje da je tako posmatraju, uključujući i Srbiju.

EU ima razumevanja da tehnička vlada ne može u punom kapacitetu da se bavi pitanjem izjašnjavanja o situaciji u Ukrajini, rekao je Devenport.

„Treba sačekati možda formiranje nove vlade nakon izbora, ali očekujemo od Srbije da ozbiljno shvati ovo pitanje i da kao kandidat za članstvo podrži stavove EU o Ukrajini“, dodao je.

Govoreći o reformama, šef EU delegacije je rekao da Srbija pokazuje velike napore i odlučnost na evropskom putu, ali da je došlo vreme da se fokusira na sprovođenje do sada usvojenih strategija, planova i zakona.

„Reč je o primeni svih do sada usvojenih dokumenata koji će dovesti do otvaranja poglavlja 23 i 24“, rekao je Devenport, ističući kao najvažnije reforme u oblasti pravosuđa i ekonomije.

On je podsetio na izjave komesara za proširenje Štefana Filea da će EU i Evropska komisija insistirati na ekonomskim prioritetima zemalja kandidata za članstvo, što je donekle posledica ekonomske krize u Uniji.

Devenport je prethodno u Novom Sadu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem potpisao Memorandum o razumevanju o osnivanju Info Kutka u glavnom gradu Vojvodine.

Opširnije.

Podeli

Comments are closed.