Instrument za razvoj preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu: nova podrška malim i srednjim preduzećima

0

Na svečanosti potpisivanja, organizovanoj u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je potvrdio nameru Evropske komisije da obezbedi nova finansijska sredstva u iznosu od 48 miliona evra za mala i srednja preduzeća u regionu.

Pomoć će biti kanalisana kroz Instrument za razvoj preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu, ključni instrument EU za pružanje podrške privatnom sektoru. Novi paket će pomoći da se premoste ograničenja u pogledu kapaciteta i finansija sa kojima se suočavaju preduzeća u regionu.

Sredstva će biti obezbeđena u partnerstvu sa Evropskim investicionim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Svetskom bankom. Od 2012. je u okviru ove jedinstvene platforme obezbeđeno preko 100 miliona evra sredstava EU. Zajedno sa novim sredstvima koja su najavljena danas, Instrument za razvoj preduzeća i inovacija će ukupno mobilisati preko 650 miliona evra investicija za mala i srednja preduzeća u regionu.

Ciljevi Instrumenta u potpunosti odgovaraju ciljevima regionalnog ekonomskog područja budući da Instrument podstiče odgovornost, saradnju i trgovinu u regionu.

Podeli

Comments are closed.