Investicioni plan podržava medicinska istraživanja, digitalne inovacije i mala preduzeća

0

Investicioni plan nastavlja da donosi rezultate. Tokom prošle nedelje, Evropski fond za strateške investicije (EFSI) koji je deo plana, podržao je finansijski digitalnu inovaciju u Švedskoj, pristup finansijama za mala preduzeća u Poljskoj i medicinska istraživanja u Austriji.

Evropska investiciona banka (EIB) je obezbedila švedskom preduzeću za razvoj softvera inRiver 8 miliona evra za investicije u istraživanje i razvoj, širenje tržišnog opsega i porast baze korisnika. Evropski investicioni fond (EIF) i nacionalna promotivna banka Bank Gospodarstva Krajovego (BGK) udvostručuju sumu namenjenu za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u Poljskoj na dve milijarde zlota (oko 500 miliona evra).

Očekuje se da će ovi krediti dopreti do blizu 10,600 malih preduzeća i preduzetnika širom Poljske. EIB obezbeđuje 25 miliona evra za finansiranje austrijske biotehnološke kompanije “Apejron Bajolodžiks” kao podršku razvoju novih farmaceutskih proizvoda za tretman lečenja raka, posebno retke vrste koja pogađa decu.

Ovo je drugi projekat medicinskog istraživanja koji je potpisan proteklih nedelja, nakon što je EIB odobrila kredit vredan 35 miliona dolara nemačkoj kompaniji za medicinska sredstva MagForce za podršku razvoja novog pristupa tretmana lečenja tumora mozga. Ovaj novi pristup omogućava borbu protiv tumora iznutra, dok se okolno zdravo tkivo čuva. Svi ovi sporazumi su omogućeni zahvaljujući podršci Investicionog plana za Evropu, takozvanog Junkerovog plana.

Potpredsednik Evropske komisije Jirži Katainen, zadužen za radna mesta, privredni rast, investicije i konkurentnost, izjavio je: “Ove transakcije pokazuju raznovrsnost, kvalitet i uticaj investicija koje je omogućio Evropski fond za strateške investicije. Bez obzira da li se radi o podršci projekata za medicinska istraživanja ili pomoći malim preduzećima sa finansijama koje su im potrebne da bi proširili i stvorili nova radna mesta, Investicioni plan donosi stvarne rezultate širom EU. Konačni sporazum o širenju i jačanju EFSI-ja će još više to omogućiti. Stoga se radujemo brzom zaključivanju pregovora ko-zakonodavaca.”

Očekuje se da će Investicioni plan pokrenuti više od 225 milijardi evra širom Evrope. Najnovije podatke po zemljama potražite ovde.

 

Podeli

Comments are closed.